Tilbyr fengselsflukt

Gruppen av israelske eks-elitesoldater hevder å ha stått bak flukt ved norsk fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den sju manns sterke troppen kaller seg «Frigjøring av de Fangede», og for mellom 320.000 og 960.000 norske kroner hjelper den israelske fanger i den tredje verden å flykte fra fengslene.

Soldatene har spesialisert seg i å redde israelske fanger fra land der de hevder korrupsjon kan forhindre en rettferdig rettssak, og der fengselsforholdene er fryktelige. Til nå har åtte fanger mottatt gruppens hjelp.

Familie i Norge

- Vi har regler. Vi arbeider bare i utviklingsland, og vi velger hvilke oppdrag vi vil gjennomføre. Vi tar ikke saker for tunge dopsmuglere, forteller lederen av gruppen til den den britiske avisen The Sunday Telegraph. Avisen har fått bekreftet gruppens eksistens av advokater og av en 46 år gammel israeler som har benyttet seg av eks-soldatenes tjenester.

Bare én gang har gruppa brutt de selvpålagte reglene. Et familiemedlem av en av eks-soldatene satt fengslet i Norge, og lederen sier til The Sunday Telegraph at soldatene hadde få skrupler med hjelpe fangen å flykte.
- Norge var et unntak. Det var familie, så vi måtte gjøre det, hevder lederen i intervjuet.


Simulerer sykdom

Kjernegruppen på syv møttes i militæret, men flere medlemmer er rekruttert i de senere årene. Alderen på soldatene spenner fra slutten av 20-årene til begynnelsen av 40-årene. Til den britiske avisen forteller lederen at soldatene har en rekke fluktteknikker.

- Ett knep er at fangen later som han er syk, og blir forflyttet til sykehusfløyen eller en klinikk, som er mindre sikret. Kjøretøyet som frakter fangen tvinges til å stoppe, og vi snapper opp fangen. Eller vi kan bruke beroligende midler til å dope politiet som overvåker fangen på sykehuset, eller til og med skaffe jenter som flørter og oppholder vaktene, forteller lederen til den britiske avisen.