Tilbyr IS amnesti

Syrias president Bashar al Assad.

STERKERE: Syrias president Bashar al Assad sier i et intervju med tsjekkisk TV at det russiske engasjementet på hans side i krigen har endret styrkebalansen. Foto: Reuters/Scanpix
STERKERE: Syrias president Bashar al Assad sier i et intervju med tsjekkisk TV at det russiske engasjementet på hans side i krigen har endret styrkebalansen. Foto: Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syrias president Bashar al-Assad er på offensiven etter å ha fått stormakten Russland til å krige side om side med hans egne styrker.

I et intervju med tsjekkisk TV sier han at det russiske engasjementet virkelig har forrykket balansen på slagmarken i hans favør. Og dette skaper ifølge Assad stor frustrasjon hos hans gamle fiende i nord, Tyrkia. Han sier at nedskytelsen av det russiske jagerflyet 24. november viser at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har mistet kontrollen.

- Jeg tror nedskytingen viser de virkelige intensjonene til Erdogan - hvordan han mistet grepet bare fordi den russiske intervensjonen har endret balansen på bakken, sier Assad i intervjuet.

På sitt sedvanlige vis omtaler han alle som kjemper mot ham som «terrorister». Dette inkluderer både IS, al Nusra, kurdere, Den frie syriske hæren og turkmenske opprørere som kjemper i nord med støtte fra Tyrkia. Tyrkias posisjon har lenge vært at Assads avgang er en forutsetning for en endelig fred i Syria.

- Krigen mot terror fortsetter. Den russiske støtten vil bare bli sterkere. Der er det ingen vei tilbake, sier han.

Frie menn Etter framgangene tar Assad også på seg en raus holdning til de syrerne som har tatt til våpen for å få han styrtet. Han sier at de vil få fullt amnesti om de legger ned geværene. Men han tviler på at de som kjemper for IS eller al-Qaidas syriske ving, Nusrafronten, vil benytte seg av tilbudet hans.

- Når de legger ned våpnene og returnerer til sine ordinære liv, vil myndighetene tilby dem et amnesti, sier Assad i intervjuet, og fortsetter:

- Dere er ikke anklaget for noe kriminelt, dere er frie til å returnere til deres vanlige liv, men gå da tilbake til deres tidligere fredelige liv, sier han.

Syrias myndigheter sier de allerede har innført en slik politikk i Homs, der de har etablert en slags rømningsvei der de siste opprørerne kan komme seg ut i trygghet.

FORSYNINGER: Russiske S-400 raketter lastes ut av et fraktfly på flybasen Hemeimeem nord i Syria. Rakettene skal beskytte russiske fly etter at et av dem ble skutt ned av Tyrkia forrige uke. Foto: Det russuske forsvarsdepartementet/AP/Scanpix
FORSYNINGER: Russiske S-400 raketter lastes ut av et fraktfly på flybasen Hemeimeem nord i Syria. Rakettene skal beskytte russiske fly etter at et av dem ble skutt ned av Tyrkia forrige uke. Foto: Det russuske forsvarsdepartementet/AP/Scanpix Vis mer

- Hvis de ønsker forandring vil vi selvfølgelig håndtere dem, sier han.

Overgir seg Regimet og opposisjonsstyrker har inngått en avtale om at opprørere skal forlate den siste delen av byen Homs som de har hatt kontroll over, opplyser provinsguvernøren til AFP.

Avtalen, som skal implementeres i løpet av en periode på to måneder, innebærer at Homs vil komme fullt og helt under regjeringens kontroll.

Etter avtalen skal rundt 2.000 opprørere forlate Waer-distriktet i byen i flere etapper, sier provinsguvernør Talal Barazi.

- Alle opprørere vil forlate Waer-distriktet innen to måneder. En gruppe på mellom 200 og 300 væpnede menn vil dra i første etappe, som starter lørdag, sier Barazi.

VENNER: President Vladimir Putin og Syrias president esident Bashar al-Assad i Moskva i Oktober. Foto: Alexei Druzhinin/Reuters
VENNER: President Vladimir Putin og Syrias president esident Bashar al-Assad i Moskva i Oktober. Foto: Alexei Druzhinin/Reuters Vis mer

Første del av avtalen vil vare en uke, og i denne perioden vil enkelte tunge og mellomstore våpen bli overlevert til myndighetene, ifølge provinsguvernøren.

Til gjengjeld vil regimet oppheve sin beleiring av distriktet, som ligger vest i Homs, samt stanse sine hyppige militære operasjoner mot Waer-distriktet.

HENRETTES: Dette bildet fra en mobilvideo viser unge menn i underbuksa som blir ledet ut i ørkenen for å bli henrettet. Foto: AFP/Youtube
HENRETTES: Dette bildet fra en mobilvideo viser unge menn i underbuksa som blir ledet ut i ørkenen for å bli henrettet. Foto: AFP/Youtube Vis mer