VIL KJØPE FOR Å RIVE: Et parlamentmedlem i Russland er i full gang med å samle inn 1,8 millioner pund (16,5 millioner kroner) så han kan kjøpe Adolf Hitlers fødehus i Braunau am Inn i Østerrike. Dette gjør han kun får å rive bygningen. Foto: KERSTIN JOENSSON / AP PHOTO / NTB SCANPIX
VIL KJØPE FOR Å RIVE: Et parlamentmedlem i Russland er i full gang med å samle inn 1,8 millioner pund (16,5 millioner kroner) så han kan kjøpe Adolf Hitlers fødehus i Braunau am Inn i Østerrike. Dette gjør han kun får å rive bygningen. Foto: KERSTIN JOENSSON / AP PHOTO / NTB SCANPIXVis mer

Tilbyr millioner for å rive Hitlers fødehjem

En russisk politiker samler inn 16,5 millioner kroner for å kjøpe fødehjemmet til Adolf Hitler. Målet er å rive ned hver rubbel og bit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frantz Klintsevich, medlem av det russiske parlamentet, er i full gang med å samle inn hele 1,8 millioner pund (16,5 millioner kroner) så han kan kjøpe Adolf Hitlers fødehus i Braunau am Inn i Østerrike, skriver Sky News.

Begrunnelsen er for å kunne jevne huset med jorda.

- Jeg ville ha kjøpt denne eiendommen i løpet av sekunder om jeg hadde hatt pengene selv, noe jeg ikke har. Om jeg får økonomisk hjelp, vil jeg kjøpe huset og ødelegge det demonstrativt, sier Klintsevict til den russiske avisa Izvestia.

Kronerulling Frantz Klintsevich, som er medlem av det russiske partiet United Russia, håper nå på at tilhengerne deres vil åpne lommeboka og hjelpe til med kronerullingen.

Østerrikets innenriksminister har leid huset siden 1972 av eieren som ei dame i 60-årene. Eieren nekter imidlertid å bli identifisert i offentligheten, men har vært svært nøye med å ikke leie ut til leietakere med beundring til Adolf Hitler.

Bygningen som er 500 år gammel, med sine tjukke vegger, store buede døråpninger og dyptliggende vinduer, ble nylig brukt i en workshop for personer med læringsvansker. Før dette flyttet leietakerne ut og til mer moderne områder av byen.

Ingen stor respons I september foreslo borgemesteren i Braunau am Inn, at bygningen skulle bli gjort om til et leilighetskompleks.

Klintsevich har foreløpig ikke fått noen stor respons fra rikingene i landet om å rive huset, men sier at noen medlemmer av Russlands kommunistparti har vært positive til forslaget hans.

HITLERS FØDEHJEM: I dette huset, som er 500 år gammelt, ble Adolf Hitler født. Nå ønsker den russiske politikeren Frantz Klintsevich å kjøpe bygningen for å jevne det med jorda. Foto: KERSTIN JOENSSON / AP PHOTO / NTB SCANPIX
HITLERS FØDEHJEM: I dette huset, som er 500 år gammelt, ble Adolf Hitler født. Nå ønsker den russiske politikeren Frantz Klintsevich å kjøpe bygningen for å jevne det med jorda. Foto: KERSTIN JOENSSON / AP PHOTO / NTB SCANPIX Vis mer

- Alt som kan knyttes til fascisme bør bli fjernet fra jordas overflate. Ingen skal kunne trenge å vite at denne boligen i det hele tatt har eksistert, sier Vadim Solovyov, medlem av Russlands kommunistparti.

Det er ikke alle som er like engasjert i Klintsevichs forslag. En av disse er Yevgeny Proshechkin, leder av Moskvas antifascistiske senter. Han sier at Klintsevich først må finne ut om innbyggerne i Østerrike faktisk ønsker å selge huset til en utlending, og ikke minst om de tillater at det rives.

Bystyret i Braunau am Inn, trakk tilbake æresborgerskapet til Adolf Hitler så sent som i fjor, 78 år etter at han ble tildelt denne æren.

MINNESMERKE: En stein utenfor huset hvor Adolf Hitler ble født, men inskripsjonen: «For fred, frihet og demokrati, aldri mer fascisme, millioner av døde advarer.» Foto: DOMINIC EBENBICHLER / REUTERS / NTB SCANPIX
MINNESMERKE: En stein utenfor huset hvor Adolf Hitler ble født, men inskripsjonen: «For fred, frihet og demokrati, aldri mer fascisme, millioner av døde advarer.» Foto: DOMINIC EBENBICHLER / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer