Tilbyr oppsigelse i frykt for Wikileaks-avsløring

Canadas ambassadør til Afghanistan er redd beskrivelsen av Karzai og hans familie kan ødelegge for diplomatiet.

FRYKTER WIKILEAKS-AVSLØRING: Canadas ambassadør til Afghanistan, William Crosbie, tilbyr oppsigelse i frykt for sine uttalelser om Afghanistans president Hamid Karzai og hans familie. Foto: AP Photo/The Canadian Press,Murray Brewster/Scanpix
FRYKTER WIKILEAKS-AVSLØRING: Canadas ambassadør til Afghanistan, William Crosbie, tilbyr oppsigelse i frykt for sine uttalelser om Afghanistans president Hamid Karzai og hans familie. Foto: AP Photo/The Canadian Press,Murray Brewster/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Canadas ambassadør til Afghanistan, William Crosbie, har stilt jobben til disposisjon i frykt for at hans uttalelser om president Hamid Karzai og hans familie skal bli offentlig kjent.

Crosbie har i et notat, som avisene National Post og The Globe and Mail har fått tilgang til, advart Utenriksdepartementet i Ottawa om at dokumentet som vil publiseres av Wikileaks kan ødelegge det diplomatiske forholdet mellom Canada og Afghanistan.

- Kan skade forholdet - Mine ord om Karzai og innflytelsen hans familie har kan tiltrekke seg oppmerksomhet, og de vil være skadende for vårt forhold med ham og hans regjering hvis de gjør det, skriver Crosbie i notatet til Ottowa.

- Mye avhenger på hvordan Karzai reagerer på lekkasjene, konstaterer han.

- Jeg snakker svært kritisk om maktmisbruk av Karzai og hans familie og oppfordrer det internasjonale samfunnet til å stå i mot Karzais forsøk på å ta kontroll over valgloven før parlamentsvalget.

The Globe and Mail skriver notatet er den første indikasjonen på at flere av dokumentene som vil komme kan skade Canadas interesser i utlandet mer enn landets forhold til USA.

Statsminister-støtte Canadas statsminister Stephen Harper har rykket ut til Crosbies forsvar.

På spørsmål om Crosbie har gått for langt understreker han at det er velkjent at hans regjering har vært frittalende i sine bemerkninger av enkelte sider av styringen i Afghanistan.

- Dessuten representerer ikke Crosbie den afghanske regjeringen, men den kanadiske regjeringen i Afghanistan, sier Harper til nyhetsbyrået The Canadian Press.

Harper sier kanadiske myndigheter vil fortsette å gi uttrykk for disse bekymringene til sine allierte i Afghanistan.

- Ingen betydning Afghanistans ambassadør til Canada, Jawed Ludin, sier i et intervju med TV-kanalen CBC News at Crosbies kritikk av Karzai ikke vil ha noen betydning for forholdet mellom de to landene.

FÅR KRITIKK: Afghanistans president Hamid Karzai får kritikk av Canadas ambassadør til Afghanistan. Foto: Reuters/Ahmad Masood/Scanpix
FÅR KRITIKK: Afghanistans president Hamid Karzai får kritikk av Canadas ambassadør til Afghanistan. Foto: Reuters/Ahmad Masood/Scanpix Vis mer

- Diplomater i Kabul har ofte falt for vanlige misoppfatninger. Forholdet mellom Canada og Afghanistan går forbi menneskene, og mitt inntrykk er at dette ikke burde få noe det, sier Ludin.

Utenriksdepartementet opplyser til CBC News at de har gått i gang med å undersøke hvordan Crosbies notat har blitt lekket til den kanadiske pressen.

Crosbie skal ha skrevet notatet etter en orientering han hadde med USAs ambassadør til Afghanistan, Karl Eikenberry, lørdag.

Det fryktede dokumentet er blant mer enn 250 000 ambassadedokumenter som vil lekkes over de neste månedene.

STØTTE: Canadas statsminister Stephen Harper støtter sin ambassadør til Afghanistan. Foto: Reuters/Mike Cassese/Scanpix
STØTTE: Canadas statsminister Stephen Harper støtter sin ambassadør til Afghanistan. Foto: Reuters/Mike Cassese/Scanpix Vis mer