GIKK PÅ GRUNN: 12 personer er bekreftet omkommet etter at cruiseskipet Costa Concordia grunnstøtte forrige fredag. 20 personer er fortsatt savnet. Foto:  REUTERS/Giampiero Sposito
GIKK PÅ GRUNN: 12 personer er bekreftet omkommet etter at cruiseskipet Costa Concordia grunnstøtte forrige fredag. 20 personer er fortsatt savnet. Foto: REUTERS/Giampiero SpositoVis mer

Tilbyr overlevende 30 prosent rabatt på nye cruisereiser

- En fornærmelse, raser passasjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eierne av cruiseskipet Costa Concordia tilbyr overlevende etter cruiseulykken 30 prosent rabatt på framtidige reiser, som plaster på såret.

- Selskapet prøver å gjøre alt de kan for de som er rammet, sier en talsperson for selskapet Costa Cruises, ifølge den britiske avisa Daily Telegraph.

Får tilbake pengene De har blant annet sendt brev til passasjerene, hvor de forklarer hvordan de kan gjøre krav på savnede eiendeler.

- Selskapet vil ikke bare refundere billettkostnadene til alle passasjerene, men vil i tillegg også tilby 30 prosent rabatt på framtidige reiser til de som ønsker å være lojale overfor selskapet, sier talspersonen videre.

Dette tilbudet vil trolig ikke stagge de over hundre passasjerene som allerede planlegger millionsøksmål mot selskapet.

Krever millioner Flere av passasjerene har allerede hyret inn advokater, og selskapet vil bli saksøkt både i USA og Italia. Omlag hundre passasjerer vil ta del i et gruppesøksmål som starter i Miami i neste uke.

Hver enkelt krever mellom en og ti millioner i erstatning.

- Dette er et latterlig og fornærmende tilbud. Jeg er veldig skuffet over dem, sier britiske Brian Page, som overlevde ulykken, til Daily Telegraph.

- De tar ikke ansvar i det hele tatt. Den eneste gjenværende muligheten er søksmål, sier han til den britiske avisa.

Skylder på kapteinen Totalt var det 4200 personer ombord i skipet da det grunnstøtte forrige fredag. Ulykken har hittil kostet 12 menneskeliv, men fortsatt er 20 personer savnet. Letearbeidet ble gjenopptatt i dag, etter at det ble stanset i går fordi skipet beveget seg.

Cruiseselskapet har lagt ansvaret over på skandalekaptein Francesco Schettino (52).

Han er blitt kraftig kritisert etter ulykken, og risikerer å bli tiltalt for uaktsomt drap.

Kapteinen styrte skipet svært nærme land for å hilse på en tidligere kollega, og ble ikke igjen for å hjelpe til etter grunnstøtingen. Den siste loggen fra hjelpemannskapene viser at kapteinen forlot skipet hele fire timer før den siste passasjeren.

I tillegg blir kapteinen beskyldt for å være mer opptatt av en moldovsk blondine enn noe annet.

Den norske Stiftelsen Skagerrak er bekymret over selskapets ansvarsfraskrivelse. På fredag sendte de ut brev til både norske og internasjonale sjøfartsmyndigheter, hvor de påpeker at rederier står ansvarlige ved ulykker på en annen måte enn tidligere på bakgrunn av den såkalte ISM-koden.

Ringer overlevende Ett av argumentene for advokatene til de overlevende som saksøker selskapet, er at de mener skipet regelmessig har kjørt utenfor den planlagte ruta.

Costa Cruises eies av selskapet Carnival, som er verdens største cruiseoperatør.

Ifølge Daily Telegraph har ansatte i Carnival ringt passasjerene på ulykkesskipet daglig den siste tida. Flere britiske overlevende sier de blant annet blir spurt om de sover godt om natta eller har mareritt.

FORHATT: Kaptein Francesco Schettino risikerer å bli tiltalt for uaktsomt drap. Foto:  REUTERS/Enzo Russo/ANSA
FORHATT: Kaptein Francesco Schettino risikerer å bli tiltalt for uaktsomt drap. Foto: REUTERS/Enzo Russo/ANSA Vis mer

Ifølge en psykolog kan slike henvendelser trigge posttraumatisk stressyndrom.

- Det kan hende de bare gjør dette fordi de ønsker å passe på, men dette hjelper ikke i det hele tatt, sier Jennifer Wild, klinisk psykolog ved Oxford University.

BLONDINEN PÅ BRUA: Kapteinen på cruiseksipet skal angivelig ha blitt svært distrahert av eks-danseren Domnica Cemortan. Foto: REUTERS/Adevarul Newspaper
BLONDINEN PÅ BRUA: Kapteinen på cruiseksipet skal angivelig ha blitt svært distrahert av eks-danseren Domnica Cemortan. Foto: REUTERS/Adevarul Newspaper Vis mer