Coronaviruset:

Tilbyr privat omikrontest for 7000

Den private legeklinikken sier at de kan gi svar på om du har omikron i løpet av dagen. - Det vil være opp til den enkelte om de vil bruke en privat aktør for å få hurtigere svar på om det er omikron eller ikke, sier FHI.

OMIKRONTEST: Den private legeklinikken tilbyr omikrontest, der de lover svar samme dag. Foto: Skjermdump/Oslo Helse
OMIKRONTEST: Den private legeklinikken tilbyr omikrontest, der de lover svar samme dag. Foto: Skjermdump/Oslo Helse Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Folkehelseinstituttet melder i dag om at det er registrert 1498 tilfeller av omikronvarianten i Norge til nå.

Men FHI er ikke alene om å analysere virusprøvene.

Den private klinikken Oslo Helse tilbyr nå omikron-test for privatpersoner.

Prisen de tar for å få gi svar på om man har blitt smittet av denne varianten av coronaviruset, er 7000 kroner.

«Hos oss kan du bestille Omikron ekspress genotyping og få svar samme dag», skriver klinikken på sine nettsider.

Amir Moghaddam, som har doktorgrad innen genetikk og molekylærbiologi, og som jobber som konsulent ved Oslo Helse, understreker at det ikke dreier seg om en såkalt hurtigtest.

- Det er en ordentlig PCR-test, der man leter etter signatur-mutasjoner eller sekvenser i genomene fra coronaviruset, sier Moghaddam til Dagbladet.

SMITTE: Camilla Stoltenberg, direktør FHI, uttrykker bekymringer for utviklingen av smitte av omikron-varianten. Video: Anabelle Bruun / Reporter Vilde Sofie Einan Vis mer

- Krevende og kostbar analyse

Han sier at det, etter det han er kjent med, bare er Oslo Helse som tilbyr denne typen test for privatpersoner i Norge.

- Hva er årsaken til at dere tar 7000 kroner for en slik test?

- Dette er ikke bare én test. Her bruker vi mellom fire og fem reagenser mer enn ved en vanlig test, svarer han.

På nettsidene sine skriver klinikken følgende om prisen:

«Pris for genotyping er 7000 kr ettersom det er en krevende og kostbar analyse. Men vi garanterer at du vil få svar samme dag som testtakning. Oslo Helse er den eneste privat klinikk i Norge med eget laboratorium som tilbyr genotyping for omikron».

- Alt annet stopper

- Hvor mange slike tester ha dere kapasitet til å utføre om dagen?

- Det er ikke mange. Kanskje to per dag. Når vi kjører disse testene, stopper alt annet opp, svarer han.

Det er ifølge ham foreløpig bare én nordmann som har fått utført en privat omikron-test ved testsenteret deres i Oslo.

- Selve testen ble utarbeidet da UK-varianten oppsto, og var også ment for å kunne sekvensere den brasilianske varianten, og etter hvert også den indiske - altså delta-varianten, men den har ikke blitt brukt etter dette, sier Moghaddam.

- Det er den samme testen vi bruker for å påvise omikron, som vi brukte for å kunne påvise delta, tilføyer han.

- Opp til hver enkelt

Overlege ved avdeling for smittevern og beredskap i Folkehelseinstituttet, Siri L Feurglio, sier til Dagbladet at de ikke kjenner til detaljene i den metoden Oslo Helse benytter

- Men på et generelt grunnlag vet vi at ved å bruke riktige «target» vil man kunne skille mellom virusvarianter også ved bruk av såkalt hurtig PCR-metoder, sier Feurglio.

- Fra i dag skilles det ikke lenger mellom virusvarianter mht. håndtering av den enkelte smittede (isolasjon eller karantene), slik at den videre håndteringen blir lik uavhengig av variant. Det vil være opp til den enkelte å vurdere om de vil bruke en privat aktør for å få hurtigere svar på om det dreier seg om omikron eller ikke, legger hun til.

OMIKRON: Verdens helseorganisasjon (WHO) tror omikronvarianten av coronaviruset allerede er til stede i de fleste av verdens land. Spredningen skjer i høy hastighet. Video: AP Vis mer

FHIs laboratorier

Omikronvarianten er påvist i en rekke land, inkludert Norge, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider, som tilføyer at de løpende i en periode vil legge ut informasjon om nye tilfeller og oppdaterer risikovurderinger ved behov.

«Det kan være forskjell mellom antallet tilfeller som Folkehelseinstituttet rapporterer og det som rapporteres fra den enkelte kommune. Det er fordi det kan ta noe tid før laboratorienes resultater er kvalitetssikret og registrert i MSIS labdatabase hos Folkehelseinstituttet», skriver FHI.

Og videre:

«Sannsynlig tilfeller av omikron regnes nå som et bekreftet tilfelle og derfor vil totalen av omikronpåvisninger framover bestå av både tidligere sannsynlige tilfeller og bekreftede tilfeller».

Alle laboratorieanalysesvar FHI registrerer går direkte til laboratoriedatabasen MSIS for nasjonal oversikt over tilfeller.

«Et bekreftet tilfelle er en SARS-CoV-2-positiv prøve, som er funnet positiv for omikron via gensekvensering og/eller som indikerer en annen virusvariant enn delta og/eller med spesifikt svar på en eller flere av nøkkelmutasjonene til omikron», skriver FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer