Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tilbyr regjeringen til opposisjonen

Nå skal Ukrainas opposisjonsledere legge fram tilbudet på Maidan-plassen.

JA TIL JANUKOVITSJ? Arsenij Jatsenjuk (til venstre) og Vitalij Klitsjko er tilbudt jobbene som statsminister og visestatsminister i et kriserammet Ukraina. Foto: Sergei Chuzavkov / AP / Scanpix
JA TIL JANUKOVITSJ? Arsenij Jatsenjuk (til venstre) og Vitalij Klitsjko er tilbudt jobbene som statsminister og visestatsminister i et kriserammet Ukraina. Foto: Sergei Chuzavkov / AP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV/OSLO (Dagbladet): Ukrainas president Viktor Janukovitsj har tilbudt statsministerposten til opposisjonspolitikeren Arsenij Jatsenjuk, og visestatsministerjobben til Vitalij Klitsjko.

Klitsjko, som er den mest populære av opposisjonslederne, skal ha ansvar for sosiale saker hvis han takker ja til jobben.

Desperat president Det er presidentens kontor som bekrefter jobb-tilbudet lørdag.

Tilbudet er et desperat forsøk fra Janukovitsj' side på å redde sitt politiske skinn etter at demonstranter har krevd hans avgang i daglige demonstrasjoner i nesten to måneder.

Janukovitsj var tidligere lørdag i samtaler med Jatsenjuk og Klitsjko samt Oleh Tjahnybok, en tredje opposisjonsleder.

Opposisjonen har ikke tatt stilling til presidentens forslag, men det er ventet at det seinere i kveld vil bli lagt fram for demonstrantene på Maidan-plassen i sentrum av Kiev.

Deres reaksjon kan bli avgjørende fra svaret.

Dagbladet har snakket med kilder på Maidan-plassen som opplyser at tilbudet til Klitskjo trolig vil bli avvist. Men at døra ikke lukkes helt. Dialogen fortsetter. Opposisjonen vil kreve mer konkrete løfter hvis de skal ta oppgaven med å lede regjeringen mens Janukovits sitter som president.

Ikke leve i skam Jatsenjuk var medlem av partiet til Janukovitsj, og har vært både utenriksminister og finansminister. Nå er han medlem av partiet til den fengslede opposisjonsledere Julia Tymosjenko, og en av dem som står i spissen for protestene mot presidenten.

Han har tidligere sagt at han er sikker på at Janukovitsj-regimet vil falle.

De tre opposisjonslederne var også onsdag i et møte med presidenten, der de krevde en rekke innrømmelser. Et av kravene var at de nye, strenge lovene som regulerer demonstrasjoner må oppheves og at regjeringen må gå av.

- Jeg vil ikke leve i skam. I morgen vil vi gå framover sammen. Kommer det et skudd i pannen, får det så være, sa Jatsenjuk etter møtet.

Kompromiss eller mulig blodbad Klitsjko har den siste uka sagt at han vil lede opposisjonen i demonstrasjoner mot Janukovitsj.

Det vil bli veldig vanskelig for Jatsenjuk og Klitsjko å ta ansvaret for en regjering så lenge Janukovitsj fortsetter som president.

De risikerer begge å miste troverdighet blant demonstrantene som har ledet opprøret mot Janukvitsj, som mange mener er i ferd med å innføre diktatur.


   

På den annen side kan et politisk kompromiss i verste fall hindre et blodbad.

Janukovitsj eneste mulighet til å overleve politisk er trolig et kompromiss som gjør at opprøret mot ham dør ut, eller å prøve å bruke hæren mot folket.

Hele Norges coronakart