Tilbyr seg å danne samlingsregjering

Egypts president strekker ut ei hånd til opposisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Like før hærens tidsfrist for en løsning på krisa i Egypt går ut, strekker president Muhamed Mursi ut ei hånd til opposisjonen.

Han tilbyr seg nå danne en samlingsregjering, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Et militærkupp er i gang, sier presidentens nasjonale rådgiver, ifølge NTB.

Mursi har gjentatte ganger sagt han nekter å trekke seg, og dette tilbudet er dermed det første tegnet på kompromiss fra presidentens side etter at lederen av den Egyptiske hæren, Abdel Fattah al-Sisi, kom med sin 48 timers tidsfrist på mandag.

Samtidig samler presidentens motstandere seg foran presidentpalasset i Kairo, hvor de gjentar kravene om at han må gå av, ifølge Al-Arabiya.

Store demonstrasjoner I går ble det kjent at hæren ville oppheve grunnloven og oppløse nasjonalforsamlingen dersom Mursi ikke kom opp med en løsning innen i ettermiddag.

- Jeg vil ofre blodet mitt for landets stabilitet og sikkerhet, sa Mursi i en følelsesladet tale seint i går kveld. Han la for sikkerhets skyld til at han var beredt til å dø for å forsvare embetet han er valgt til.

Hærens krav kom som følge av at over 14 millioner egyptere har trukket ut i gatene for å demonstrere mot Mursi i forbindelse med ettårsdagen for hans innsettelse. Ifølge Al Jazeera ble 18 personer drept og over 200 skadd i konfrontasjoner i Kairo i natt.

Nå støtter også Egypts nest største islamistiske parti, det ultrakonservative al-Nour, opposisjonens krav om nyvalg.

Al-Nour offentliggjorde seint i går en uttalelse der de tar til orde for nyvalg og opprettelse av en teknokratregjering, melder Ahram Online.

- Et kuppforsøk Partiet går dermed imot en allianse av islamistiske partier. De oppfordrer til støttedemonstrasjoner for president Mohamed Mursi, som representerer Det muslimske brorskap.

Alliansen av islamske partier sier den respekterer alle initiativer for å løse den politiske krisen, men at grunnloven må følges.

De mener hærens ultimatum om en løsning innen 48 timer er et kuppforsøk, skriver NTB.

Ledelsen i hæren har i dag møter med flere religiøse og politiske ledere, og de vil komme med en uttalelse når de er ferdig med alle møtene, skriver de på sin Facebook-side, ifølge Al-Jazeera.

Dagbladet kommer med mer.