FRI TIL FOLKET: Edward Snowden har skrevet brev til det brasilianske folket der han tilbyr sin tjenester i bytte mot politisk asyl i landet.  Foto: REUTERS / Bobby Yip / NTB scanpix
FRI TIL FOLKET: Edward Snowden har skrevet brev til det brasilianske folket der han tilbyr sin tjenester i bytte mot politisk asyl i landet. Foto: REUTERS / Bobby Yip / NTB scanpixVis mer

Tilbyr spionhjelp i bytte mot politisk asyl

Edward Snowden frir til det brasilianske folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et brev (engelsk versjon) publisert i den brasilianske avisa Folha de S. Paulo tilbyr varsleren Edward Snowden sine tjenester til det brasilianske folk.

Han tilbyr å hjelpe til med etterforskningen i kjølvannet av avsløringen om at president Dilma Rousseff sin telefon skal ha blitt hacket, skriver britiske The Guardian.

- Jeg har uttrykt at jeg vil hjelpe der det passer seg og innenfor loven, men dessverre har amerikanske myndigheter jobbet hardt for å begrense mine muligheter til å kunne gjøre det, skriver Snowden.

- Inntil et land gir meg varig politisk asyl, vil amerikanske myndigheter fortsette å påvirke min mulighet til å uttale meg, sier han.

Brasil-eksempler Snowden er for tida i Russland der han har innvilget asyl til neste sommer. Snowden skriver i brevet at han er imponert over hvordan den brasilianske presidenten har håndtert og kritisert den påstått avlyttingen fra amerikanske National Security Agency (NSA).

I september langet hun ut mot påståtte spionmetoder overfor FN med president Barack Obama i rommet. I oktober kansellerte hun et besøk til Washington.

Snowden hevder i brevet til det brasilianske folk at USA overvåker dem hele tida.

- Hvis du har med deg en mobiltelefon i Sau Paulo kan NSA spore deg opp, og det gjør de, det gjør de fem milliarder ganger hver dag verden over, skriver han.

- Når en person i Florianópolis besøker et nettsted, lagrer NSA når du var innom og hva du gjorde på sida. Hvis en mor i Porto Alegre ringer sønnen og ønsker ham lykke til med eksamen kan NSA lagre telefonen i fem år eller lengre. Byrået kan kartlegge hvem som har et sideforhold eller hvem som besøker pornonettsider, for å kunne skade ryktet til sine mål, hevder han.

Han legger til at han for et halvt år siden avslørte at NSA ønsker å avlytte hele verden.

- Nå lytter hele verden, og snakker også tilbake. NSA liker ikke det de hører, skriver han, ifølge avisa.

Snowden-dokument Dagbladet presenterer i dag deler av et hemmelig Snowden-dokument som ble hentet ut fra NSA av varsleren Edward Snowden. Det gir et innblikk i omfanget av den norske E-tjenestens samarbeid med NSA om overvåkning rettet mot Russland.  Artikkelen er skrevet i samarbeid med journalist Glenn Greenwald.

Dokumentet oppsummerer hva den norske etterretningstjenesten skaffer NSA, og hva NSA gir tilbake.  Ett av punktene i dokumentet har overskriften «Hva partneren bidrar med til NSA».

Der heter det blant annet:

AVLYTTET: Telefonen til den brasilianske presidenten Dilma Rousseff skal ha blitt avlyttet av USA. Presidenten har gått hardt ut mot spionpåstandene. Foto: AP / Eraldo Peres / NTB scanpix
AVLYTTET: Telefonen til den brasilianske presidenten Dilma Rousseff skal ha blitt avlyttet av USA. Presidenten har gått hardt ut mot spionpåstandene. Foto: AP / Eraldo Peres / NTB scanpix Vis mer

•  «Access to Russian targets in the Kola Peninsula» - tilgang til russiske mål på Kolahalvøya.

• «Reports on Russian civilian targets of mutual targets, particularly Russian energy policy» - Rapporter om russiske sivile mål av felles interesse, særlig russisk energipolitikk.
 
Under punktet «suksesshistorier» bekrefter NSA at de sammen med norsk E-tjeneste jobber med å utvide og utdype etterretningsutvekslingen med E-tjenesten, «med fokus på rapportdeling og målutvikling når det gjelder russiske politiske, naturressurser og energirelaterte temaer» («Russian political, natural resources and energy issues»).

Nøyaktig hvilken informasjon som er hentet ut og fra hvilke konkrete mål, kan man ikke direkte lese ut fra dokumentet.  Dagbladet får imidlertid bekreftet fra velinformert hold at Norge blant annet overvåker russiske politikere.

E-tjenesten legger ikke skjul på at dokumentet er ekte, men understreker at det bare viser amerikanernes perspektiv.

- Dokumentet Dagbladet har fått tilgang til er et internt NSA-dokument som E-tjenesten ikke tidligere har sett. Dokumentet gir en beskrivelse av hvordan NSA ser på norske etterretningskapasiteter og etterretningsmål, samt samarbeidet mellom E-tjenesten og NSA. Dokumentet bærer preg av å være utformet av en amerikansk saksbehandler, og E-tjenesten vil ikke nødvendigvis stille seg bak alle de formuleringer som er benyttet, sier etterretningssjef Kjell Grandhagen til Dagbladet.