TILBUDT FRITT LEIDE: En pro-russiske opprører i Lugansk. Nå er han og alle andre opprørere tilbudt en korridor til Russland for å stanse krigen. EPA/IGOR GOLOVNIOV Scanpix
TILBUDT FRITT LEIDE: En pro-russiske opprører i Lugansk. Nå er han og alle andre opprørere tilbudt en korridor til Russland for å stanse krigen. EPA/IGOR GOLOVNIOV ScanpixVis mer

Tilbyr våpenhvile i Ukraina

Etter at Ukrainas president snakket med Putin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våpenhvilen er et tilbud om reelt amnesti til mange av de pro-russiske opprørerne. Med dette tilbudet kan russerne som har deltatt i opprøret mot Kiev, og de ukrainerne som vil, komme over grensa til Russland uten å bli skutt på.

Korridor for leiesoldater Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko har nettopp sagt at en fredsplan vil bli gjennomført umiddelbart etter den ensidige våpenhvilen, som innebærer at ukrainske styrker ikke vil skyte. Det har så langt ikke kommet noen reaksjoner fra de pro-russiske opprørerne som har tatt den reelle makta, med våpen i hånd, i Ukrainas østlige fylker Donetsk og Lugansk.

Det var etter en samtale med den russiske presidenten Vladimir Putin, at Porosjenko kunngjorde at våpenhvilen trår i kraft for å gi de «russiske leiesoldatene» som deltar i det pro-russiske opprøret en sjanse til å stikke av. Porosjenko kaller det «en korridor for ubevæpnede leiesoldater».

Innebærer amnesti Russiske myndigheter bekrefter at Putin og Porosjenko snakket om en våpenhvile under sin samtale.

Det er ikke umiddelbart klart når den ensidige våpenhvile vil tre i kraft. Men det jobbes nå trolig i kulissene for at de mektige forretningsinteressene i Kull- og stålindustrien i Donbas, Donetsk og Lugansk, skal støtte planen om våpenhvile og en korridor, som trolig vil gi amnesti til mange av opprørerne.