Tilbys 15 000 for å forlate Norge

Norge tilbyr nå 15 000 kroner til 2500 irakiske kurdere som har midlertidig oppholdstillatelse, for at de skal reise hjem til Nord-Irak. Nesten ingen tar imot tilbudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor kom over 3000 kurdere fra Nord-Irak til Norge, og strømmen fortsatte i begynnelsen av dette året. Fra 1. mars fikk ikke denne gruppa asylsøkere lenger rett til familiegjenforening. Da kom det plutselig langt færre til Norge.

Men fremdeles melder det seg jevnlig kurdere fra Nord-Irak til norske asylmyndigheter. Hittil har Utlendingsdirektoratet (UDI) bare fått tre- fire søknader fra kurdere som vil ta imot tilbudet om å reise hjem.

- Vi regner med å få flere søknader etter hvert som ordningen blir bedre kjent, sier informasjonssjef Frode Forfang i UDI.

2500 asylsøkere fra Nord-Irak har fått behandlet søknadene sine siden 1. mars, og alle disse har fått midlertidig oppholdstillatelse i ett år. Men de går en usikker framtid i møte i Norge. Norske myndigheter anser dem nemlig ikke for å være politisk forfulgte siden de bor i Nord-Irak. Der styrer de to kurdiske organisasjonene KDP og PKK med FNs godkjennelse og utenfor Saddam Husseins kontroll.

Problemet for norske og andre lands myndigheter er at det ikke er mulig å fly direkte til Nord-Irak. Skal irakiske kurdere sendes tilbake til området, må det skje via Tyrkia eller Syria. Men disse landene nekter å gi transittvisum til nordirakere som blir tvangssendt hjem.

- Hvis ikke returmulighetene hadde vært blokkert, ville de 2500 nordirakerne fått avslag på sine søknader om midlertidig opphold i Norge, sier Forfang.