P-piller:

Tilde (18) fikk slag av p-piller

- Jeg tenkte at det ikke var sant. Jeg var så ung.

RAMMET AV HJERNESLAG: Tilde Gustavsson mistet plutselig følelsen i halve kroppen. Røntgenbilder viste at et 2,5 centimeter stort område i hjernen var skadet. Nå, tre år etter at hun ble rammet, får p-pillene hun gikk på skylda. Foto: Privat
RAMMET AV HJERNESLAG: Tilde Gustavsson mistet plutselig følelsen i halve kroppen. Røntgenbilder viste at et 2,5 centimeter stort område i hjernen var skadet. Nå, tre år etter at hun ble rammet, får p-pillene hun gikk på skylda. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En måned før hun fylte 16 år merket Tilde Gustavsson at noe merkelig plutselig skjedde med kroppen.

Kalenderen viste 4. desember 2017, og til da hadde det vært en helt vanlig dag i hennes liv.

Plutselig kjenner hun en prikkende følelse på venstre side av ansiktet som etter kort tid begynner å gjøre vondt.

- Hver eneste morgen våkner jeg og tenker at det her ikke har skjedd, sier hun til den svenske avisa Expressen.

Halve kroppen

Følelsen eskalerte og hun beskriver det som om kroppen sovnet. Den ville ikke adlyde.

- Da jeg forsøkte å reise meg bare falt jeg sammen, sier hun til avisa.

Da ambulansen kom var Tilde Gustavsson helt lam på venstre side av kroppen.

TRENER: Tilde Gustavsson har lagt ned utallige treningstimer siden slaget rammet henne. Foto: Privat
TRENER: Tilde Gustavsson har lagt ned utallige treningstimer siden slaget rammet henne. Foto: Privat Vis mer

Undersøkelser viste at hun var blitt rammet av slag. Røntgenbilder viste at et 2,5 centimeter stort område i hjernen var skadet.

- Jeg tenkte at det ikke var sant. Jeg var så ung, sier 18-åringen.

Hun kunne ikke røre den venstre siden av kroppen. Hun måtte ha hjelp til det aller mest nødvendige og måtte sitte i rullestol.

P-piller

Slag er ikke uvanlig, men det rammer oftest eldre. Rundt 15 000 mennesker rammes av hjerneslag hvert år, ifølge slagseksjonen ved Sunnaas sykehus. Hjerneslag er den sykdommen i Norge som gir flest varige og alvorlige handikap.

- Det er fortsatt vanligst blant de eldste, men stadig yngre rammes, har leder i Landsforeningen for slagrammede, Roger Amundsen tidligere uttalt til KK.

Det store spørsmålet var hvorfor en så ung jente som Tilde ble rammet.

Først nå i år, tre år etter at skaden inntraff, har Läkemedelsverket i Sverige konkludert med at det skyldtes p-pillene Gustavsson gikk på i den perioden, skriver Expressen.

Det er ukjent hvilke p-piller hun tok. Men risikoen for blodpropp er en av flere mulige, men sjeldne bivirkninger av prevensjonspreparatet.

Sammenliknet med ikke-brukere, er risikoen for blodpropp 3–4 ganger høyere hos p-pillebrukere. Og risikoen er omtrent tredoblet for den typen hjerneslag som skyldes en blodpropp i hjernen, ifølge SNL.

Tilde Gustavsson forteller at livet hennes er endret i stor grad etter at hun ble handikappet. I dag kan hun ikke bruke beinet eller armen fullt ut, og hun blir fort sliten i hodet om hun anstrenger seg, men hun prøver å leve livet til det fulle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer