Kodenavn «Sabina»:

Tildelt pris og flere millioner i Norge. Nå tordner den verdenskjente filosofen mot «groteske» spionanklager

Den bulgarsk-franske psykoanalytikeren, lingvisten og filosofen, Julia Kristeva utpekes som hemmelig agent.

VANT PRIS: Professor Julia Kristeva (i midten) ble i 2004 tildelt den prestisjetunge Holbergprisen i Bergen. Bildet viser Kristeva under den påfølgende banketten sammen med kronprins Haakon, statsminister Kjell Magne Bondevik og kronprinsesse Mette Marit.
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX .
VANT PRIS: Professor Julia Kristeva (i midten) ble i 2004 tildelt den prestisjetunge Holbergprisen i Bergen. Bildet viser Kristeva under den påfølgende banketten sammen med kronprins Haakon, statsminister Kjell Magne Bondevik og kronprinsesse Mette Marit. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Med over 30 bøker på samvittigheten, og samarbeid med noen av verdens ledende intellektuelle hoder, har Julia Kristeva (76) skaffet seg en solid posisjon som en verdensledende filosof og psykoanalytiker.

Den danske avisa Information går så langt som å beskrive Kristeva som «en av verdens mest briljante franskspråklige intellektuelle».

Berømmelsen, men først og fremst arbeidet, har også flere ganger ført Kristeva til Norge. I 2004 ble den bulgarsk-franske psykoanalytikeren tildelt Holbergprisen i Bergen. Det innebar blant annet at hun mottok prispenger på 4,5 millioner kroner.

Nå blir 76-åringen utpekt som en angivelig tidligere hemmelig agent. Ved siden av sitt omfattende forfatterskap skal Kristeva angivelig ha arbeidet for det kommunistiske Bulgarias etterretningstjeneste, Durzhavna Sigurnost, på 70-tallet, hevder det franske magasinet Le Nouvel Observateur (L’Obs).

Fikk pris av kronprinsen

Den bulgarske kommisjonen som utpeker personer de mener arbeidet for de hemmelige tjenestene i kommunisttida, påstår at Kristeva, under kodenavnet «Sabina», samarbeidet med komiteens første avdeling for statssikkerhet, skriver The Guardian.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer