Tilegner Nobelprisen til alle muslimske kvinner

Shirin Ebadi mottar Nobelprisen på vegne av alle muslimske kvinner, og håper den vil sende et signal om forsoning mellom islam og den vestlige verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Denne prisen tilhører alle iranske og muslimske kvinner som ikke tolererer diskrimineringen de opplever, sa Shirin Ebadi da hun møtte norsk og internasjonal presse på Nobelinstituttet tirsdag.

- At denne prisen blir gitt til en iransk kvinne viser at de iranske kvinnenes kamp ikke er forgjeves, sa Ebadi, før hun la til at hun håper prisen kan bygge bru mellom den vestlige og den islamske verden.

Løse selv

Hun understreket at ingen land burde bli angrepet under påskudd av å innføre demokrati; hvert land må løse problemet selv.

- Jeg mener islam i seg selv ikke er i konflikt med demokrati og menneskerettigheter. Men hvis uskyldige mennesker blir drept i islams navn, er det galt, sa fredsprisvinneren, som samtidig understreket at forskjellige meninger må få råde i verden.

- Det er mange forskjellige farger i verden, og til sammen utgjør de en vakker regnbue, sa Ebadi.

Ikke politisk

På spørsmål om hun mente at det iranske styret burde boikottes blant annet økonomisk, svarte hun bare at hun ikke er en politisk person.

- Det er det opp til andre å ta seg av. Bøker og fengselsopphold jeg har hatt er en del av fortiden, sa hun bare.

Ebadi ville ikke kommentere hva hun vil si i talen hun vil holde under prisoverrekkelsen onsdag.

Ebadi møtte norsk og internasjonal presse sammen med nobelkomiteens leder Ole Danbolt Mjøs og nobelinstituttets direktør Geir Lundestad. Pressekonferansen ble akkompagnert av slagord fra en gruppe eksil-iranere som benyttet anledningen til å demonstrere mot regimet i Iran utenfor nobelinstituttet.

Shirin Ebadi har arbeidet som advokat for dissidenter som får trøbbel med de kompromissløse islamistene i den iranske ledelsen.

(NTB)

<B>FREDSPRISVINNER: Shirin Ebadi.