Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tilfangetatt general stanser fredsforhandlingene i Colombia

President Juan Manuel Santos i Colombia har utsatt fredsforhandlingene med geriljabevegelsen FARC inntil en general og to medarbeidere som FARC antas å ha tatt til fange, er løslatt.

KRIGSFANGE: General Rubén Darío Alzate (til venstre), som ble tatt til fange i helga i fylket Chocó, antakelig av gerilja-bevegelsen FARC. President Juan Manuel Santos har lagt fredsforhandlingene med FARC på is. Foto: AFP / Scanpix / Pressekontoret til Forsvaret i Colombia
KRIGSFANGE: General Rubén Darío Alzate (til venstre), som ble tatt til fange i helga i fylket Chocó, antakelig av gerilja-bevegelsen FARC. President Juan Manuel Santos har lagt fredsforhandlingene med FARC på is. Foto: AFP / Scanpix / Pressekontoret til Forsvaret i Colombia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

General Rubén Darío Alzate, en korporal og en kvinnelig militær advokat ble tatt til fange i et område med urskog i fylket Chocó, nordvest i Colombia, på grensa til Panama. Dette er et område hvor de to geriljabevegelsene FARC og ELN har en stor tilstedeværelse.

Cuba og Norge
Forsvarsminister Juan Carlos Pinzón sier alle spor peker mot Front 34 i FARC, Colombias Revolusjonære Væpnede Styrker.

Etter et møte søndag kveld med den militære overkommandoen i Forsvarsdepartementet kunngjorde president Santos at han ensidig utsetter fredsforhandlingene med FARC. Forhandlingene, som foregår i Havana på Cuba med Cuba og Norge som tilretteleggere, skulle ha fortsatt mandag. Santos lar ikke sine forhandlere dra til Cuba før de tre er løslatt fra fangenskap.

Hvorfor i sivil?
Men noe er rart med denne historien, og president Santos synes å være ganske så rasende på de militære lederne for det som har skjedd. I alle fall sendte han ut et svært anklagende spørsmål til dem i sosiale media:

«Forsvarsdepartementet og kommanderende general: Jeg ønsker at dere forklarer med hvorfor general Alzate og hans følge brøt alle protokoller for sikkerhet og gikk sivilt kledt i et rødt område.»

Ifølge aviser i området, deriblant El Espectador, reiste general Alzate og hans følge i båt på elva Atrato og bestemte seg for å stanse i en liten landsby ved navn Las Mercedes, omtrent 20 minutters reise fra fylkeshovedstaden Quibdó. Dette er «rødt området», hvor FARC er sterkt til stede.

Overrasket
Inne i landsbyen ble generalen og hans følge overrasket av gerilja-soldater som kom ut av husene og tok de tre til fange, til tross for at de var kledd i sivil, skriver El Espectador som viser til militære kilder som unnslapp. FARC må ha visst hvem som kom på besøk.

General Alzate leder styrken Tarea Titán, en elitestyrke som har til oppgave å nedkjempe FARC og ELN i Chocó.

Dette kommer bare noen dager etter at FARC kunngjorde å ha tatt to soldater som krigsfanger. De ble tatt til fange under kamper 9. november. Dette er ikke et brudd på en avtale fra januar 2012, sier FARC, da gerilja-bevegelsen lovte å ikke ta gisler for å bruke dem til pengeutpressing.

For president Santos, som ble gjenvalgt med et løfte om å få til en fredsavtale med FARC, er alt som skaper vansker for fredsforhandlingene et tilbakeslag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling