- «Tilfeldig» at asylsøkeren drepte tre kvelden før tvangsutsendelse

Asylsøkeren fikk avslag i juni, men ble bosatt i Årdal 26. august. Kvelden før tvangsutsendelsen drepte han tre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 3o år gamle sørsudanske asylsøkeren som i går drepte tre mennesker på Valdresekspressen i Årdal, søkte først asyl i Norge 9. april. De drepte er Arve Kvernhaug (55), Margaret Molland Sanden (19) og en svensk mann i 50-åra.

3o-åringen fikk i juni avslag på asylsøknaden under Dublin-reglementet. Siden sørsudaneren først kom til Spania innen Schengen-området, er det der asylsøknaden hans skal behandles.

- Han søkte asyl i Norge i april, etter først å ha søkt asyl i Spania. Det var derfor planlagt at han skulle sendes tilbake til Spania, sier kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo i Utlendingsdirektoratet (UDI) til Dagbladet.

Til tross for at søknaden ble avslått i juni ble 30-åringen bosatt i asylmottaket i Årdal 26. august. Der bodde han i en bolig sammen med flere andre.

I går kveld tok han Valdresekspressen fra Årdal i retning Oslo. Kort tid etter at han gikk på bussen, drepte han tre mennesker. I dag bekrefter politiets utlendingsenhet (PU), som er ansvarlig for uttransportering av asylsøkere som har fått avslag, at 30-åringen skulle tvangsutsendes i dag.

- Han var planlagt pågrepet i dag morges for uttransportering. At han reiste i går gjorde han på eget initiativ, så vidt vi vet, sier Tuva Otterlei Blikom ved PU til Dagbladet.

- Så det var tilfeldig at han tok bussen fra Årdal i går, dagen før han var panlagt pågrepet for uttransportering?

- Vi varsler aldri noen om pågripelsen på forhånd. Da er forsvinningsfaren større. Så vidt jeg vet er det en tilfeldighet, sier Blikom.

Dagbladet kommer med mer