Tilfeldig offer

For to dager siden ble uteliggeren (36) jaget fra trappa han bodde og sov på i Oslo sentrum. I går drepte han en tilfeldig tobarnsfar med kniv, noen få meter fra trappa han måtte oppgi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er uklart om bortvisningen dagen i forveien kan ha motivert drapet. Men det er ingen tvil om at den finsk-svenske 36-åringen ble oppbrakt da politiet ga ham beskjed om å ta med seg trillevogna med eiendelene - og finne seg et annet sted å bo.

- Mannen sov øverst i trappa hver dag når jeg kom på jobb, forteller Linda Slåttli til Dagbladet.

Hun er daglig leder av klesforretningen Design Forum ved krysset Prinsens gate/Skippergata i Oslo sentrum, der drapet skjedde rett etter kl 16.30 i går.

- Grusomt

Den drepte småbarnsfaren segnet om og døde omtrent på dørstokken til forretningen som Slåttli og to øvrige ansatte betjente i går.

- Det var grusomt. Jeg kjente ikke igjen mannen som lå der. Men han så veldig død ut. Det gikk utrolig fort fra vi hørte hyl og skrik ute i gata, til ambulansen kom og kjørte offeret til sykehus. Kanskje bare et par minutter. Politiet var like raskt på pletten, forteller Slåttli.

Verken hun eller kollegene så selve knivstikkingen, som fant sted ved den antatte drapsmannens trillevogn, 20-30 meter lenger ned i Prinsens gate.

- Takket være vitneobservasjoner kunne vi pågripe den antatte drapsmannen umiddelbart. Han befant seg like i nærheten. Drapsvåpenet lå igjen på åstedet, opplyser operativ uteleder i Oslo politidistrikt, Trond Berg.

Linda Slåttli har støtt på den nå drapssiktede 36-åringen mange ganger de siste ukene:

- Plutselig hadde han bare «tatt bolig» på nabotrappa til forretningen vår - en trapp vi benytter som lagerinngang. Han lå og sov der med en dyne eller sovepose over seg hver morgen når jeg passerte. På dagtid kunne han sitte på samme sted og spise pizza. Han virket aldri truende, sier Slåttli, og får støtte av kollega Aida Tahmaz:

- Han var innom forretningen for et par dager siden og spurte om han kunne få noen pappesker. Jeg hadde ingen å gi vekk. Da snudde han bare og gikk ut. Han virket litt forvirret, sier Tahmaz.

Slåttli så uteliggeren siste gang tirsdag morgen, da han som vanlig lå og sov. Seinere på dagen ble en av kollegene hennes vitne til at politiet jagde ham:

- Politipatruljen sa til ham at her kunne han ikke være. Han fikk finne seg et annet sted å bo, forteller Slåttli.

- Vi mottok telefon om at det lå en død mann i trappa. Han viste seg bare å være sovende. Han ble bedt om å ta med seg sakene sine og forlate trappa, sier vaktleder Jostein Plassen ved Oslo-politiets kriminalvakt.

Truet flere

Ifølge Plassen skal tobarnsfaren være et tilfeldig og uskyldig offer.

- Vi tror at drapsmann og offer ikke kjente hverandre. Etter å ha tilført sitt offer et dødelig hogg i mage/brystregionen, skal han også ha opptrådt truende mot andre personer. Disse klarte å komme seg unna, sier Plassen.

Offeret - en 38 år gammel tobarnsfar med iransk bakgrunn og norsk statsborgerskap - klarte å slepe seg 20-30 meter fra åstedet. I nærmeste kryss segnet han sterkt blødende om og døde.

- Vi har tatt inn seks vitner. To av dem var øyenvitner til selve drapet, opplyser politiets operative uteleder Trond Berg.

Inne på forretningen Design Forum har daglig leder Linda Slåttli fått seg en reaksjon:

- Jeg tenker på at han like gjerne kunne ha vandret inn hit og hogd løs. Det gir meg frysninger.

36-åringen er siktet for forsettlig drap og vil bli framstilt for varetektsfengsling i dag. Han vil også bli avhørt i løpet av dagen.

BODDE I TRAPP: Uteliggeren sov i trappa til høyre, men tirsdag ble han jagd vekk av politiet. I går ble han drapsmann. Offeret segnet om og døde like ved der politi og ambulansefolkene står.