- Tilfeldig valgt offer

Benjamin Hermansen (15) ble stukket flere ganger med kniv og drept, fordi han var mørk i huden. I går kveld trodde politiet at gutten med norsk mor og far fra Ghana, var et tilfeldig valgt offer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har valgt å holde de etterforskningsmessige kortene svært tett. De fem siktede sitter i avhør og vil bli avhørt også i morgen, sa Finn Abrahamsen til Dagbladet i går kveld.

Fortsatt vet ikke politiet med sikkerhet hvem som har gjort hva av de fem siktede nynazistene.

- Er dere sikre på at politiet har pågrepet rett personer?

- Det er ingen tilfeldighet at de tre unge mennene og de to jentene er arrestert. Men vi kan ikke utelukke at det også kan bli pågrepet flere personer, sier Abrahamsen.

Politiet slo til og stormet leiligheten i drabantbyen Bøler i Oslo til nynazisten Ole Nicolai Kvisler (21) tidlig lørdag morgen. Alle fem - Kvisler, Petter Gundersen (21), Erik Lauritsen (20) og de to 17 år gamle jentene - ble pågrepet i leiligheten.

Etter det Dagbladet erfarer var de fem da ikke klar over at Benjamin Hermansen var død.

Fant kniv

- Pågripelsene og siktelsene er basert på etterforskningsmessige skritt, vitneobservasjoner og erfaring. Vi hadde ikke siktet de fem for forsettlig drap, hvis vi ikke mente at det var grunnlag for den alvorlige siktelsen, sier politiavdelingssjef Finn Abrahamsen.

Dagbladet får bekreftet at politiet fant en kniv ikke langt fra drapsstedet. I går kveld var det usikkert om kniven er identisk med drapsvåpenet.

- Vi har foretatt en rekke beslag, også fra leiligheten hvor de fem ble arrestert, sier Abrahamsen.

Overvåket

I går kveld oppsøkte politiet flere bensinstasjoner, gatekjøkken og andre steder med videoovervåking i området fra Bøler via Nordstrand til Holmlia, for å undersøke om det finnes overvåkingsbilder av de siktede.

En av grunnene til at politiet så raskt kunne slå til og arrestere de fem nynazistene, var en systematisk overvåking av det høyreekstremistiske miljøet i Oslo det siste året.

Politiets overvåkingstjeneste (POT) har satt inn store ressurser på å kartlegge nynazistene. Også etterretningsseksjonen hos oslopolitiet har prioritert å få oversikt over miljøet.

Advokater

Sammen med utegående tjenestemenn ved Manglerud politistasjon, som har hatt oversikt over hvem som er hvem i miljøet, førte det til at det bare tok noen timer før de fem ungdommene ble arrestert.

I går kveld hadde ingen av de fem drapssiktede fått bistand fra advokat. Barnevernet var varslet og bisto de to 17 år gamle jentene, som fortsatt er i politiets forvaring.

Ole Nicolai Kvisler ba om bistand fra advokat Erik Gjems-Onstad.

- Jeg har blitt kontaktet, men jeg er nå pensjonist og har anbefalt min klient å søke hjelp hos en annen advokat, sier Gjems-Onstad.

Petter Gundersen skal ha bedt om hjelp fra en advokat som ifølge politiet oppholdt seg på et høyfjellshotell, og ikke hadde anledning til å bistå klienten før i dag.

Erik Lauritsen skal ikke ha bedt om advokatbistand.