Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Tilfeldige ofre» kan ha vært amerikansk massakre

Avis-avsløring blir etterforsket. 15 irakiske sivile drept - hvorav tre barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En hendelse som offisielt har blitt forklart som henholdsvis dødsfall i en bombeeksplosjon og selvforsvar mot opprørere ser nå ut til å være noe helt annet. Kanskje var det en av Irak-krigens mest alvorlige enkeltstående krigsforbrytelser, utført av amerikanere.

BBC News melder i dag at etterforskere nå har dratt til Irak for å undersøke påstandene som har kommet frem i media.

- Døde av bombe

Om morgenen 19. november i fjor kjørte en konvoi med amerikanske soldater inn i en bombefelle ved Haditha i vest-Irak. Én soldat ble drept. Neste dag rapporterte militæret om hendelsen og opplyste at også 15 sivile irakere omkom i eksplosjonen.

Etterpå angrep bevæpnede menn kjøretøyene, hvorpå amerikanerene drepte åtte opprørere i uoversiktlige skuddvekslinger - men det er ifølge den offisielle versjonen.

Det viser seg å være svært misvisende, i aller beste fall, avslørte Time.com denne uken. Magasinets journalister har blant annet fått innblikk i en militær, noe overfladisk etterforskning som ble gjort i januar. De har selv snakket med en rekke vitner.

Den militære etterforskningen konkluderte med at det dreide seg om «collateral damage» - tilfeldige sivile ofre i kamper mellom militære.

Drepte foreldre og barn

KALDBLODIG MORD? Amerikanske soldater beskyldes for å ha gått inn i hjemme til to familier og skutt 15 menn, kvinner og barn - uten at noen av dem var bevæpnet. Foto: SCANPIX/REUTERS
KALDBLODIG MORD? Amerikanske soldater beskyldes for å ha gått inn i hjemme til to familier og skutt 15 menn, kvinner og barn - uten at noen av dem var bevæpnet. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Men ifølge øyenvitner og lokale tjenestemenn som Time har intervjuet de siste 10 ukene, døde ikke de sivile av den omtalte bomben. De ble drept da de amerikanske soldatene stormet inn i den nærliggende landsbyen etter angrepet.

Soldatene skal ha gått amok og skutt ned 15 mennesker i hjemmene deres, inkludert tre barn og sju kvinner. Øyenvitner hevder blant annet at foreldre døde av maskingeværkuler mens de beskyttet barna sine, og at ingen av de sivile var bevæpnet.

Yousef Ayhed, som mistet fire brødre den blodige morgenen, forteller til Time at amerikanerne selv fjernet likene av slektningene hans, men at blodsporene i familiens hjem fortalte hva som hadde skjedd.

- Amerikanerne samlet mine fire brødre og tok dem med inn på fars soverom, til et garderobeskap. De drepte dem inne i skapet, mener han.

Faren til den ni år gamle jenta Eman Waleed ble også drept, ifølge henne mens han ba med koranen inne i sitt hjem.

- Når han har bedt tidligere, har amerikanerne latt oss være, sier niåringen til Time.

Hun sier hun så totalt sju familiemedlemmer bli drept av soldatane, og skjønner ikke hvorfor farens bønner ikke hjalp denne gangen.

Skutt i hode og brystet

Foto: SCANPIX/REUTERS
Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Leger ved sykehuset som likene ble brakt til, sier personene åpenbart var skutt i hodet og brystet på kloss hold, men at soldatene som kom med dem hevdet at de hadde omkommet av bombesplinter.

En video filmet av en journaliststudent like etter hendelsene viser ifølge Time blod og massevis av kulehull inne i husene - men ingen spor etter kamper på utsiden, slik amerikanerne hevder det foregikk.

Marinesoldatene som var involvert har på sin side forklart at totalt 23 mennesker døde i kamphandlinger i forbindelse med veibomben, og bekrefter at 15 av dem var sivile, ikke-stridende.

Men de benekter kaldblodige mord, og hevder i sin «oppdaterte» forklaring at de uskyldige ble ofre for skuddveksling mellom opprørere og soldater.

Selv om hendelsen nå etterforskes for å finne ut om soldatene fra US Marines med overlegg har gått til angrep på sivile, holder det amerikanske militæret fast ved at ansvaret definitivt ligger hos opprørne som «plasserte ikke-stridende i skuddlinjen».

Slo tidlig alarm

Det framstår nå også som svært underlig at en mer omfattende etterforskning ikke har blitt satt i gang tidligere.

Slektninger av de døde protesterte nemlig tidlig mot den offisielle forklaringen på blodbadet, men ingenting tyder på at noe hadde skjedd med saken fra amerikansk hold om  ikke journalistene i  Time hadde begynt å stille ubehagelige spørsmål.

<B>FAMILIER UTRADERT:</B> Her bæres ett av ofrene i blodbadet ut fra et likhus. Slektninger og venner protesterte tidlig på amerikanernes påstander om at de sivile dødsfallene skyldtes en bombe laget av opprørere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!