Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tilfeldigheter avgjør skatte-klager

Hvis du søker kommunen din om å få ettergitt restskatt, får du ikke se dokumentene eller vite hvorfor du får et «nei». Vil du klage? Glem det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Skyldnerne kan oppleve rettsløs og tilfeldig behandling, avhengig av hvor de bor, hevder direktør Erik Stenbeck i Skattebetalerforeningen.
- Søknader om ettergivelse behandles uten at man har krav på dokumentinnsyn. Det gis heller ingen begrunnelse for vedtak. På toppen av det hele finnes ingen formell klageadgang, påpeker Stenbeck.

Ukjent Muligheten for å få slettet tyngende skattegjeld er ukjent for mange.

Skatteytere kan nemlig få ettergitt krav enten av innfordringsmessige eller såkalte billighetsårsaker.

Søknader om ettergivelse av beløp under 200000 kroner avgjøres av kommunepolitikere i formannskap eller egne skatteutvalg.

Forskriftene åpner for bruk av skjønn når politikerne i landets 435 forskjellige kommuner skal avgjøre om du får ettergitt restskatten eller ikke.

- Småkonger

Skattebetalerforeningen er ikke imponert over hvordan likningsvesenet eller skatteoppkreverne informerer om ordningen.

Foreningen hevder tvert imot at enkelte kommuner oppfører seg som de reneste småkonger når de fårsøknader om ettergivelse av skatt på bordet.

- Søkerne opplever forskjellsbehandling avhengig av bosted. Det sier seg selv at skatteinntekter betyr mest i kommuner med dårlig økonomi. Vi har sett flere eksempler der vi mener at forskjellsbehandling har gitt tragiske utfall, sier Stenbeck.

Lukket system

- Skatteskyldnere er ofte ressurssvake personer. Det er forstemmende at de skal være prisgitt et system som opererer utenfor de vanlige rammene for rettssikkerheten vi har ellers i den offentlige forvaltningen, hevder Stenbeck.

I sitt mangeårige virke som skattejurist har han sett mange eksempler på hvor tilfeldig og urettferdig systemet virker.

- Muligheten for å få ettergitt skatt er ment å være en sikkerhetsventil. Men i et så lukket system er det desto større fare for ulik praktisering fra sted til sted. Det spørs om lovens intensjoner blir fulgt, sier Stenbeck.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media