- Tilførte ingenting

Per-Kristian Foss (H) mener hans forklaring til kontrollkomiteen, var bortkastet tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det hører til sjeldenhetene at kontrollkomiteens medlemmer må stå skolerett for egen komite. I dag skjedde imidlertid nettopp det, da tidligere finansminister Per-Kristian Foss (H) ble grillet under kontrollhøringen om departementenes tilskuddspraksis.

Høringen er en direkte konsekvens av Dagbladets avsløringer om pengerot i Barne- og likestillingsdepartementet, som førte til at Adunn Lysbakken (SV) gikk av som statsråd. Samtlige departement har redegjort overfor komiteen om deres tilskudd i løpet av 2011.

Foss, som var statsråd i 2001-2005, mener derfor at han selv hadde lite å bidra med under dagens høring. På spørsmål om han selv mener hans forklaring var til nytte i det hele tatt, svarer han:

- Nei, egentlig ikke. Det er ikke avklart feil eller mangler fra den tiden jeg var statsråd. Forholdene som komiteen har til behandling, handler om feil som er gjort i de senere år.

- Så det er ikke snakk om større systemfeil, men feil begått i departementente de siste årene?

- Det er viktig å understreke: Ansvaret ligger til syvende og sist hos statsråden, ikke hos embetsverket.

- Hyggelig Foss syns likevel ikke det var ubehagelig å bli grillet av sin egen komité.

- Jeg tror vi kan omstille oss. Det tilhører den politiske kunnskapen, sier han og legger til:

- Så: Nei. Når man er i godt selskap, er det bare hyggelig.

Arbeiderpartiet krevde Bondevik II-statsråder Det var Frp og Venstre som presset gjennom høring. Arbeiderpartiets medlem i kontrollkomiteen, Martin Kolberg, mente de omstridte tilskuddsordningene ble godt nok belyst gjennom behandlingen av Støre-saken, og skal ha blitt rasende under komitémøtet. Hvis rødgrønne statsråder skulle spørres ut, måtte det samme gjelde for tidligere borgerlige statsråder, skal Kolberg ha stilt som motkrav.

Kolberg bekrefter overfor Dagbladet at det er Arbeiderpartiet som har tatt til orde for å kalle inn statsrådene fra Bondevik II-regjeringen.

Han forklarer at Arbeiderpartiet vil kontrollere tilskuddspraksisen også under den forrige regjeringen, for å se hvorvidt den avviker fra den sittende.

- Dersom det kommer fram at det har vært en spesiell praksis under den rødgrønne regjeringen, er det greit. Men det er viktig å kontrollere det. Derfor er det interessant å høre fra statsrådene fra den forrige regjeringen, har Kolberg sagt til Dagbladet.

- Tilførte ingenting Ap har dermed krevd å kalle inn politikere som satt i regjering for over ti år siden. Blant dem Laila Dåvøy som var barne- og familieminister fra 2001 til 2005, Odd Einar Dørum som var justisminister i samme periode og tidligere finansminister Per-Kristian Foss (H).

Også komitens leder, Anders Anundsen (Frp), mener Foss' forklaring var unødvending:

- Foss hadde ikke noe å bidra med i denne høringa, men det var heller ikke forventet. Med det utgangspunktet vi har for denne saken, er det i de siste årene vi må lete for å finne svar. Derfor hadde jeg heller ingen spørsmål til Foss, sier komiteleder Anders Anundsen (Frp) til Dagbladet.
- Feil fokus Både han og Foss er enige i at deler av debatten under første del av høringa bar preg av å ha feil fokus. SVs Hallgeir Langeland var opptatt av millimeterkontroll og overbyråkratisering, og flere snakket om at kontroll kan hindre utøvelse av politikk.

- Det er feil fokus, sier Anundsen.

- Det er fullt mulig å utøve politikk innenfor rammene av dagens kontrollregime.

Det var også Per-Kristian Foss' oppsummerende, om enn noe oppgitte kommentar:

- Det ble altså utøvd politikk mellom 2001 og 2005, selv om vi måtte forholde oss til kontrollrutiner og regler.