Tilfreds Clinton: - Fredsprosessen er gjenopplivet

USAs president Bill Clinton, palestinernes president Yassir Arafat og Israels statsminister Ehud Barak har nettopp avsluttet sitt møte i den amerikanske ambassadørboligen i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møtet varte kortere enn ventet, bare i fem kvarter. Det var forventet at de tre statsoverhodene ville snakke om noen av de ideene Barak snakket med Clinton om i dag. Barak mener blant annet at de siste forhandlingene om en endelig avtale mellom israelere og palestinere bør uvides med en bak-kanal, skriver NTB.

Verken Barak eller Arafat uttalte seg etter møtet, som Clinton omtalte i positive ordlag. De siste dagers møtevirksomhet har hjulpet til med å legge forholdene bedre til rette for sluttforhandlingene, sa Clinton.

Vil treffes igjen

- Partene er blitt enige om personlige og regelmessige møter. De har lovet hverandre at de i en periode på 100 dager skal unngå uttalelser eller handlinger som kan gjøre fredsprosessen vanskeligere for den andre parten, sa Clinton.

Han uttrykte stor takk til den norske regjeringen for rollen Norge har spilt. Verken Barak eller Arafat sa noe til pressen før eller etter møtet med Clinton.

Arafat kom først

Yassir Arafat var den første som ankom ambassadørboligene i kveld, tett etterfulgt av Barak. Bill Clinton sent, og dermed var det duket for et kraftig forsinket siste møtet mellom de tre statsoverhodene.

Streng sikkerhet

Sikkerhetstiltakene var meget strenge, og kun et lite utvalg inviterte pressefolk fikk slippe inn i ambassadørboligen. Det som skulle vært en liten fotoseanse, utviklet seg til en improvisert pressekonferanse i forkant av møtet.

God tone

Det var en god tone mellom de tre mennene.

- Vi har fått ny energi. Jeg tror jeg snakker på vegne av alle når jeg takker Norges regjering for at de inviterte oss hit til denne meget viktige markeringen, sa Clinton.

Det har vært spekulert at Barak og Arafat ville bli igjen og forhandle utover morgendagen, men det er avblåst. Begge to forlater Plaza i Oslo i løpet av kvelden.

Clinton, Arafat og Barak møttes i kveld i den amerikanske ambassadørboligen.