- Tilfredsstillende å høre en drepende dom

«Sjeldent grundig, overbevisende dom» tvitrer forfatter og tidligere justisminister Anne Holt.

«DØDELIG KRITIKK»: Forfatter og tidligere justisminister Anne Holt skriver på Twitter at det er «tilfredsstillende å høre drepende dom» Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
«DØDELIG KRITIKK»: Forfatter og tidligere justisminister Anne Holt skriver på Twitter at det er «tilfredsstillende å høre drepende dom» Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rune Øygard er dømt til fire år fengsel, og må betale oppreisning til fornærmede på 150 000 kroner.

«Som ventet. Domfellelse i Vågå-saken. Fire års fengsel» tvitret forfatter og tidligere justisminister Anne Kristin Holt da resultatet i Øygard-saken ble kjent like etter klokka 10.

«Jøss. Den enstemmige dommen er VIRKELIG skarp i sin omtale av skypingen. Og dommerne har sett alt, ikke bare utdrag, som oss andre» skriver Holt på Twitter.

Holt tror dommen må være blant de lengste og grundigste dommer i denne type saker, noensinne.

«Sjeldent grundig, overbevisende dom. Det kan sies, selv om alle pausene av personvernhensyn gjør det nødvendig med et lite forbehold» tvitrer hun.

- Tilfredsstillende Holt tvitrer at det er en «gåte» at «forsvaret i Vågå-saken ikke tok takhøyde for jentas stringente forklaring og særlig skypingen».

Hun kaller dommens omtale av skypemeldingene mellom Øygard og jenta «dødelig kritikk»:

VIL ANKE: Rune Øygard har tidligere gitt uttrykk for at han vil anke hvis han blir dømt i saken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VIL ANKE: Rune Øygard har tidligere gitt uttrykk for at han vil anke hvis han blir dømt i saken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

«Dommen slakter Øygard sin skyping. Dødelig kritikk. Fratar ham all ære. Godt at retten opplever samtalene slik resten av oss gjør».

«Etter rariteter om "hvorfor Øygard ikke kan bli dømt", fra professorer, rikssynsere m. fl., er det tilfredsstillende å høre drepende dom» tvitrer Holt.

Hun mener nå Øygard bør akseptere dommen:

«Siste tweet om #vågådom??: Vær den "farsfigur" du har hevdet å være, Øygard. La jenta få fred. Aksepter dommen. Vær mann.»

- Forventet Elisabeth Baumann, tingrettsdommer Stavanger, mener straffen Øygard har fått, er som forventet:  

- Straffene i sedelighetssaker er blitt skjerpet de senere år, og jeg kan ikke se at denne dommen avviker fra det straffenivået som gjelder nå, sier hun.  

Hun tror ikke den store medieoppmerksomheten har hatt noe å si for dommen.  

Vågå-saken:

• Rune Øygard (53) er dømt for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Han har hele tida nektet straffskyld.

• Øygard representerer Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Han er av et enstemmig kommunestyre innvilget permisjon med full lønn til saken mot ham er over.

• Politiet startet etterforskning etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars i år.

• Ifølge tiltalen skjedde ett av overgrepene da jenta var under 14 år, mens de andre overgrepene skal ha skjedd mens hun fortsatt var under 16 år.

• Saken startet tirsdag 9. oktober i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer. Torsdag 1. november startet partenes prosedyrer.

Kilde: NTB

- Jeg tror ikke det har noen innvirkning. Men dommerne vil nok skjerpe seg i forhold til å skape en gjennomsiktig prosess, og tilrettelegge for at publikum skal få se hva som er grunnlaget for dommen, sier hun.  

Den erfarne strafferettsadvokaten Arvid Sjødin, som blant annet forsvarte den sedelighetsdømte politikeren Trond Birkedal (Frp) mener også at straffeutmålingen er som forventet.  

- Det er der det pleier å ligge nå, etter straffeskjerpingen for et par år siden, sier Sjødin.

- SOM FORVENTET: Strafferettsadvokat Arvid Sjødin mener straffeutmålingen er som forventet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- SOM FORVENTET: Strafferettsadvokat Arvid Sjødin mener straffeutmålingen er som forventet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer