Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tilfredsstillende at vårt arbeid blir tatt på alvor

22. juli-kommisjonens leder om dagens redegjørelse.

ORDKNAPP: 22. juli-kommisjonens leder, advokat Alexandra Bech Gjørv, er fornøyd med at rapporten tas på alvor. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
ORDKNAPP: 22. juli-kommisjonens leder, advokat Alexandra Bech Gjørv, er fornøyd med at rapporten tas på alvor. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er tilfredsstillende å se at vårt arbeid blir lagt til grunn, og at det tas på stort alvor.

Det sier 22. juli-kommisjonens leder, advokat Alexandra Bech Gjørv, til Dagbladet.

Det er også det eneste hun har å si om statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og justisminister Grete Faremos (Ap) redegjørelese til Stortinget om kommisjonsrapporten, som i klartekst beskriver en fullstendig beredskapskollaps 22. juli i fjor.

-Sviktet To av kommisjonens klareste, og kanskje mest rystende konklusjoner, er følgende:

• Angrepet på regjeringskvartalet 22/7 kunne ha vært forhindret gjennom effektiv iverksettelse av allerede vedtatte sikringstiltak.

• Myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet. En raskere politiaksjon var reelt mulig. Gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere 22/7.

Også kommisjonsmedlem Laila Bokhari, som er statsviter og forsker med terrorisme og terrorhandlinger som spesialområde,  har også bekreftet overfor Dagbaldet at hun har fulgt dagens redegjørelse.

- Dette er en god begynnelse, men mye gjenstår, sa hun til Dagbladet tidligere i dag.

Dette er på trappene et var en presset statsminister som møtte i Stortinget i dag. Flere ganger beklaget han myndighetenes svikt 22. juli i fjor, men brukte også tid på å fortelle hva som var gjort, og hva som skulle gjøres.
Dette er blant tiltakene som regjeringen skal iverksette for å bedre beredskapen:

• Fra neste år vil det gis årlig opplæring i temaet «skyting pågår» for flere grupper av politifolk.

• Øve på å koordinere og samhandle innad i etater og mellom etatene, og vi skal forbedre arbeidet med å trekke lærdom fra disse øvelsene.

• Økte bevilgninger til beredskapsplanlegging, øvelser, krisehåndtering og tilsyn.

• Etablere et nytt beredskapssenter for politiet i Oslo. Politiets helikoptertjeneste, beredskapstroppen og hundetjenesten i Oslo politidistrikt skal samles.

• Styrke Forsvarets evne til å bistå politiet i beredskapssituasjoner. Det militære helikopterberedskapen på Rygge skal bistå politiet og kunne fly inn og delta i skarpe oppdrag.

• Sikre flere objekter som spesielt kan være utsatt for angrep

• Klargjøre forståelsen av helsepersonelloven, slik at helseforetakene kan bruke unntakene fra taushetsplikten i katastrofesituasjoner.

- Flere tiltak på plass Men Stoltenberg var også opptatt av å understreke tiltakene som allerede var på plass:

- Vakthold er skjerpet. Enkelte gater er sperret. Flere av de tiltakene jeg nå har omtalt, er i tråd med tilrådningene fra Stortingets særskilte komité. Oppfølgingen av komiteens tilrådninger prioriteres, og oppdatert status for arbeidet vil bli gitt til Stortinget, sa statsministeren om regjeringens arbeid etter 22.juli.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media