Anne-Elisabeth til Tom Hagen:

«Tilgi at jeg har gjort deg vondt»

På både bryllupsdager og bursdager skal Anne-Elisabeth Hagen ha skrevet kort til ektemannen Tom. Nå skal kortene være blant politiets mest sentrale bevis.

SIKTET: Tom Hagen er siktet for å ha drept eller medvirket til drapet på sin kone, Anne-Elisabeth. Milliardæren nekter all skyld. Foto: Privat
SIKTET: Tom Hagen er siktet for å ha drept eller medvirket til drapet på sin kone, Anne-Elisabeth. Milliardæren nekter all skyld. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Kortene skal ifølge Dagbladets opplysninger ha blitt funnet flere steder i ekteparets hus i Sloraveien. Det forteller kilder tett på etterforskningen.

Politiet skal ifølge opplysningene anse kortene som tydelige tegn på at ekteskapet mellom Tom Hagen og kona Anne-Elisabeth var turbulent, og at det hadde vært slik i flere år.

Kortenes innhold skal derfor ha blitt brukt til å underbygge det politiet mener er motivet for drapssiktede Tom Hagen - et skrantende ekteskap som flere ganger hadde vært på bristepunktet og en potensielt ugyldig ektepakt som kunne påført milliardæren et enormt økonomisk tap.

«Tilgi at jeg har gjort deg vondt», skal det stå skrevet i ett av kortene, uten at det kommer tydelig fram hva det bes om tilgivelse for. Samtidig skal innholdet også dreie seg om håp for kjærligheten og fortsatt sterke følelser.

Tema i notatbøkene

Det er fra tidligere kjent at politiet har gjort enorme mengder beslag i forbindelse med saken. Politiinspektør Agnes Beate Hemiø har blant annet fortalt til Dagbladet at det er tatt 3400 databeslag. I tillegg er omkring 600 avhør av vitner gjennomført og 6000 timer med videomateriale hentet inn.

Politiet fortsetter også nå, to år etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant, med å hente inn nytt materiale, i håp om et gjennombrudd. Arbeidet har på ingen måte vært gratis. Etterforskningen av Lørenskog-saken har kostet politiet mer enn 26 millioner kroner i merutgifter. Ifølge Dagbladets opplysninger forsøkes det sakte, men sikkert å bygge en tiltale mot Tom Hagen.

Også flere av forretningsmannens personlige notatbøker har blitt beslaglagt i arbeidet. Disse ble blant annet funnet på arbeidsplassen i Futurum-bygget i Lørenskog.

Dagbladet er kjent med at det også i milliardærens notater skal komme fram beskrivelser av sviktende tillit i det nesten 50 år lange ekteskapet. Det skal imidlertid også finnes notater av helt motsatt karakter. Notater hvor Tom Hagen takker kona for det gode forholdet og ekteskapet de har sammen.

INGEN SVAR: Vil politiet noen gang klare å svare på hva som skjedde med kona til en av Norges rikeste menn? Reporter: Audun Hageskal. Video: Kristoffer Løkås / Lars Eivind Bones Vis mer

Uenige om realiteten

I sitt første intervju etter konas forsvinning bekreftet Tom Hagen overfor NRK at ekteskapet med Anne-Elisabeth har hatt sine opp- og nedturer. Da den mye omtalte ektepakten mellom dem ble skrevet på begynnelsen av 90-tallet, skal forholdet ha vært i det han beskriver som «en liten bølgedal».

Han benekter imidlertid at en skilsmisse var nært forestående, eller at penger har vært viktig for ham.

- Jeg vet ikke hvorfor politiet er så opptatt av dette. Det må være at det konstrueres et bilde der jeg skulle finne på noe sånt, fordi jeg var redd for å måtte gi noe til henne. Men det har jeg aldri vært. Formue og penger er ikke så viktig for meg, og status er jeg ikke så veldig opptatt av. Så det er ikke noen slike motiver bak, sier Hagen i intervjuet.

TØFT: Tom Nilsen, en kompis av Tom Hagen, fikk sjokk da han hørte nyheten om Hagens pågripelse. Reporter: Brage Lie Jor Vis mer

Nettopp dette skal imidlertid være noe av grunnen til politiets sterke mistanke. De skal ifølge Dagbladets opplysninger mene at milliardæren i avhør har beskrevet ekteskapet som bedre enn det de selv mener var realiteten.

Selv skal Tom Hagen blant annet ha forklart at det ikke var noen diskusjon rundt separasjon. Seinere dukket det likevel opp separasjonspapirer i boligen, signert av Anne-Elisabeth Hagen flere år før hun forsvant. Papirer milliardæren sier han ikke visste noe om før politiet konfronterte ham med dem.

Nekter å kommentere

Dagbladet har spurt politiet om de har noen kommentar til funnet av kortene og betydningen de har for etterforskningen. Der holdes informasjonen svært tett til brystet når det kommer til bevisbildet i saken.

- Mener politiet at man kan bruke kort eller andre notater, som man ikke vet hvilken sinnsstemning er skrevet i, til å bevise ekteskapsproblemer?

- Politiet har ingen kommentarer til spørsmålene, skriver politiinspektør Hemiø i en e-post.

Tause advokater

Tom Hagen og hans forsvarer, advokat Svein Holden, reagerer kraftig på opplysningene Dagbladet sitter på. De understreker samtidig at de på grunn av sin taushetsplikt ikke kan kommentere enkeltopplysninger.

- Generelt vil jeg imidlertid understreke at jeg er betenkt over strømmen av selektive politilekkasjer. Det er her snakk om enkeltmomenter som er tatt ut av en kontekst, som lest i sammenheng gir et helt annerledes inntrykk, påpeker Holden.

Anne-Elisabeth Hagens bistandsadvokat Gard Lier ønsker på sin side ikke å kommentere opplysningene. Han bekrefter likevel opplysningene om at det er gjort funn av personlige notater hos ekteparet, uten at han vil gå nærmere inn på hva dette er, eller hva de inneholder.

Advokat Ståle Kihle, som er bistandsadvokat til Hagen-parets tre barn, har ikke besvart Dagbladets henvendelse angående opplysningene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer