- Tilgi meg, mamma

Palestinske Wafa (21) ble stanset med ti kilo sprengstoff under klærne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Wafa al-Biss fra flyktningeleiren Jebaliya i Gaza ble stanset i en militær sjekkpost inn til Israel mandag. Vaktene reagerte på at 21-åringen virket nervøs og beordret henne til å fjerne noen klesplagg.

Under klærne hadde al-Biss over ti kilo sprengstoff. Ifølge grensevaktene prøvde hun å utløse sprengstoffet, melder nyhetsbyrået AP.

Hun ble pågrepet på stedet.

På vei til sykehus

Wafa al-Biss var ifølge Ynet News på vei til Soroka-sykehus i Beersheva da hun ble stanset. Det israelske sykehuset har behandlet henne for brannskadene hun skal ha blitt påført da familiens komfyr eksploderte for fem måneder siden.

I dag var 21-åringen ført opp for sin andre behandling. Ifølge israelske militære hadde hun egentlig planer om å sprenge sykehuset i lufta.

al-Biss ble brakt til Shikma-fengselet i Negev-ørkenen. Hun er blitt avhørt av sikkerhetstjenesten Shin-Bet, som overraskende lot tv-journalister intervjue henne bare timer etter pågripelsen.

- Martyrdrøm

I FENGSEL: 21-åringen føres bort av en israelsk fengselsvakt. Foto: SCANPIX/EPA
I FENGSEL: 21-åringen føres bort av en israelsk fengselsvakt. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Ifølge AP forsvarte den unge kvinnen først den planlagte terroraksjonen. Hun hevdet at hun ville sprenge seg selv i lufta på grunn av Israels okkupasjon av Gaza og Vestbredden.

- Drømmen min var å bli martyr. Jeg tror på døden, sa hun til reporterne.

21-åringen blåste av journalistenes innvending om at Israel har lovet en delvis tilbaketrekking fra de okkuperte områdene.

- Dere har fortsatt nybyggere på Vestbredden. Og dere er fortsatt i byen Khan Younis, er dere ikke?

al-Biss fortalte at hun var blitt rekruttert til det dødelige oppdraget av Al Aqsa-brigaden, som er en voldelig gruppe med utspring fra president Abbas Fatah-bevegelse.

Helomvending

Etter en time under tv-lampene endret hun sin historie, melder AP.

Hun fortalte utenlandske reportere at sprengstoffet ble plantet på henne mens hun var på et sykehus i Gaza. Hun nektet nå for at hun visste hva det var.

- Jeg mente ikke å utføre et angrep.

På direkte spørsmål fra en journalist sa 21-åringen at hun kan ha vært et offer for militante grupper. Hun brøt sammen i gråt og avsluttet med en bønn til familien, som skal ha vært uvitende om det planlagte terrorangrepet.

- Tilgi meg, mamma.

  • Pågripelsen av Wafa skjer bare én dag før palestinernes president Mohammad Abbas møter Israels statsminister Ariel Sharon. De skal diskutere tilbaketrekkingen og prøve å redde den skjøre våpenhvilen mellom partene.
GRÅTKVALT: Under et møte med journalister endret 21-åringen sin historie. Først forsvarte hun terrorplanene, deretter tok hun gråtende avstand fra det hele. Foto: SCANPIX/AP
TI KILO SPRENGSTOFF: Israelsk militær foretok i dag en kontrollert sprengning av dynamitten som ble funnet på 21-åringen. Foto: SCANPIX/EPA
MØTTE JOURNALISTER: Bare timer etter pågripelsen fikk reportere møte den mistenkte selvmordsbomberen. Foto: SCANPIX/AP