Tilgivelse og spioner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Utvisningen av fiskeriråd Rune Castberg ved ambassaden i Moskva og visekonsul Ole Bjørnøy ved generalkonsulatet i Murmansk, er en alvorlig vending i den diplomatiske krisen mellom Norge og Russland. For første gang siden Sovjetunionens oppløsning er norske diplomater erklært uønsket av russerne. Utvisningene rammer samarbeidet innen Barentsregionen og er en stor belastning for det tosidige forholdet mellom Norge og Russland.
  • Gårsdagens gjengjeldelsesaksjon kom som forventet, men var mindre dramatisk enn det man kunne frykte på forhånd. Det mest iøynefallende er likevel ikke utvisningene i seg selv, men de norske reaksjonene på disse. Både statsminister Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Knut Vollebæk utviste på sine respektive pressekonferanser i går en bemerkelsesverdig vilje til å legge spionaffærene bak seg. De legger opp til at Vollebæks besøk i Murmansk neste helg, energiminister Marit Arnstads tur til Moskva i april og statsbesøket til kong Harald og dronning Sonja i mai skal avvikles som normalt.
  • Regjeringens vilje til tilgivelse og glemsel er både politisk sett og på bakgrunn av det som er kommet fram om Lamark-affæren de siste dagene, høyst forståelig. Ingen kan betvile at russernes opptreden overfor Lamark kvalifiserer til utvisning. Samtidig er det klart at vurderinger av sakens politiske skadevirkninger ikke har hatt noen framtredende plass i overvåkingspolitiets analyse av hvor lenge kontraspionasjen mot russerne skulle pågå. Det er grunn til å spørre om regjeringen har sørget for å holde seg tilstrekkelig informert om utviklingen underveis i den fire år lange dekkoperasjonen.
  • Utenriksministeren hadde neppe reist til Murmansk neste helg dersom den andre saken som ligger til grunn for å erklære fem russere uønsket her i landet, er mer alvorlig enn Lamark-affæren. Med det som er kjent i dag, tyder mye på at både norske og russiske agenter har kostet mer for sine regjeringer enn de har smakt.