Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«USAs mest profilerte konspirasjonsteoretiker»:

Tilhengerne hans truet foreldrene til drepte barn. Nå kastes han ut av YouTube og Facebook

«Et motangrep mot global oppvåkning», sier Alex Jones selv.

UTESTENGES: Alex Jones utestenges fra både Facebook, YouTube og Apple. Foto: Jay Janner / Austin American-Statesman via AP / NTB scanpix
UTESTENGES: Alex Jones utestenges fra både Facebook, YouTube og Apple. Foto: Jay Janner / Austin American-Statesman via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alex Jones er av mange omtalt som «USAs mest profilerte konspirasjonsteoretiker». Og han er svært kontroversiell.

Han er blant annet grunnleggeren av nettstedet, radio- og TV-programmet Inforwars, som er kjent for å dele konspirasjonsteorier.

Alex Jones er svært omstridt og meget upopulær, om man ikke regner med hans trofaste lytterskare, og nå har han igjen skapt overskrifter. Men denne gangen skal det tilsynelatende ikke være på grunn av noen av hans konspirasjonsteorier, som vi kommer tilbake til.

Kastet ut av Apple

For Jones har som mange andre utenfor de etablerte mediene skapt seg et stort navn via blant annet YouTube og podkaster, og mandag ble det kjent at Apple, YouTube og Facebook har fått nok av Jones' framgangsmåte.

Det var Apple som først «aksjonerte» mot Jones, seint søndag kveld, skriver Buzzfeed News.

De fjernet fem av Inforwars seks podkaster fra iTunes og andre podkast-apper. Blant podkastene som ble fjernet var «War Room» og «Alex Jones Show», podkaster som Jones selv er vert for.

«Apple aksepterer ikke hatefulle ytringer, og vi har klare retningslinjer som skaperne og utviklerne må følge for å forsikre seg om at vi tilbyr et trygt miljø til alle våre brukere. Podkaster som bryter med disse retningslinjene blir fjernet fra vårt arkiv, sånn at de ikke lenger kan søkes opp eller er tilgjengelig for nedlastning», heter det i en uttalelse fra Apple.

«Vi tror på å vise fram et bredt utvalg av synspunkter, så lenge folk viser respekt overfor dem med et annet syn».

Facebook fjernet sider

Apples avgjørelse var den første dominobrikka som fikk nesten alle Jones' publiseringsplattformer til å utestenge ham. For mandag stengte Facebook fire av Jones' Facebook-sider, grunnet «gjentatte brudd på våre retningslinjer».

Dette kommer i kjølvannet av at Facebook har suspendert Jones' personlige Facebook-konto i 30 dager «for hans rolle i å poste ulovlig innhold på disse sidene».

«Mer innhold fra de samme sidene har blitt rapportert til oss, og, etter å ha gått gjennom dem, har vi tatt dem ned for å ha glorifisert vold, noe som bryter med våre retningslinjer, og for å bruke dehumaniserende språk for å beskrive folk som er transkjønnede, muslimer eller innvandrere, noe som bryter med våre retningslinjer for hatefulle ytringer», heter det i en uttalelse fra Facebook.

Facebooks talsperson bemerker at selv om det har vært stort fokus på at Jones sprer konspirasjonsteorier «så har ingen av bruddene som framprovoserte dagens utestengning noe med det å gjøre».

Noen få timer etter at Facebook stengte ned Jones' sider, tok også YouTube affære. De stengte ned Jones' YouTube-kanal, som hadde 2,5 millioner abonnenter, og hvis videoer har blitt sett over en milliard ganger.

«Alle brukere går med på våre retningslinjer når de registrerer seg på YouTube. Når brukere bryter med disse retningslinjene gjentatte ganger, som våre retningslinjer vedrørende hatefulle ytringer eller trakassering, eller som omgår våre vilkår som forbyr folk å omgå våre håndhevelse av dette regelverket, så sletter vi deres kontoer», heter det i en uttalelse fra YouTube.

Årsaken til at Jones' kanal nå ble stengt skal være at han, på tross av å ha blitt gitt en 90 dagers utestengelse av YouTube, har deltatt i en rekke direkteendinger på andre YouTube-kanaler, skriver The Guardian.

I tillegg til de nevnte utestengelsene har også Spotify slettet hele podkasten «the Alex Jones Show» fra sin plattform.

Har blitt saksøkt av pårørende

Utestengelsene fra diverse sosiale medier kommer samtidig som Jones må forholde seg til flere søksmål som knytter seg til hans spredning av konspirasjonsteorier.

Han har nemlig blitt saksøkt av en rekke pårørende for uttalelser om at skolemassakren på barneskolen Sandy Hook i den lille byen Newtown i Connecticut aldri fant sted.

14. desember 2012 ble 20 førsteklassinger og seks voksne drept. Gjerningsmannen var 20 år gamle Adam Lanza, som også drepte sin egen mor før han kjørte til skolen. Det hele endte med at han tok sitt eget liv.

I USA er det en rekke personer som har nektet å tro på at massakren fant sted. Blant dem er Alex Jones.

Han har uttalt at han mener at massakren er fullstendig falsk, og mener at foreldrene er skuespillere som forsøker å undergraven loven som tillater amerikanske statsborgere å eie pistol.

To av foreldrene som har saksøkt Jones er foreldrene til Noah, som bare ble seks år gammel. De har fortalt om at de tidligere har fått drapstrusler og blitt utsatt for trakassering av konspirasjonsteoretikere.

I mai saksøkte seks av ofrenes familier og en FBI-agent, som rykket ut til massakren, Jones for ærekrenkelser. I søksmålet peker de blant annet på en uttalelse fra januar 2015.

- Sandy Hook er syntetisk og fullstendig falskt, med skuespillere og, i mine øyne, fabrikkert. Jeg kunne ikke tro det til å begynne med. Jeg visste at de hadde skuespillere der, åpenbart, men jeg trodde de drepte ekte barn. Og det viser hvor modige de er, at de helt åpenbart brukte skuespillere, sa Jones.

«Som et resultat av Jones' kampanje har vi blitt tvunget til å tåle ondsinnede og grusomme overgrep fra hensynsløse, skruppelløse folk», heter det i søksmålet.

- Jones handlinger utsatte familiene og de overlevende for fysiske konfrontasjoner og trakassering, dødstrusler og personlige angrep på sosiale medier, sa familienes advokat, Josh Koskoff.

Flere konspirasjonsteorier

Etter at nyheten om det første søksmålet ble kjent gikk Jones riktignok ut på kanalen sin på YouTube og hevdet at han tror på at massakren på Sandy Hook «virkelig skjedde».

Radioverten har også hevdet at han har blitt feilsitert av amerikanske medier og sier han tror barna døde, men at spørsmålet er hvordan.

Jones mener også at terrorangrepet 11. september 2001 var en innsidejobb. Det samme skal Oklahoma-bomba i 1993 ha vært, ifølge Jones, som mener myndighetene iscenesatte den for å løfte Bill Clintons popularitet.

Jones var også med på å spre konspirasjonsteorien om at Hillary Clinton skal ha vært delaktig i å organisere barneprostitusjon fra hemmelige kjellerlokaler i pizzarestauranten Comet Ping Pong i New York.

Konspirasjonsteorien, som ble omtalt som «Pizzagate», kulminerte med at en 28-åring stormet inn i restauranten og rettet våpen mot en av de ansatte. Han avfyrte flere skudd, men ingen ble skadd, og han overga seg til slutt til politiet.

I etterkant av dette gikk også Jones ut på nettet og beklaget. Han innrømmet at InfoWars artikkel om Pizzagate «var basert på noe som vi nå mener er ukorrekt».

Alex Jones selv er heller ikke fremmed for å bli kalt konspirasjonsteoretiker. Under et intervju med New York Magazine i 2013 sa han følgende da han ble spurt om han avviser begrepet «konspirasjonsteoretiker».

- Nei. Folk lærer nå at det betyr en som stiller spørsmål ved regjeringens og medias løgner. Så det betyr definitivt det samme som kjetteri under inkvisisjonen. Jeg er stolt av å bli omtalt som en tankekriminell mot storebror, sa Jones, som også har mektige venner.

«Trump-venn»

USAs president Donald Trump har flere ganger delt saker med utspring fra InfoWars på Twitter. President Trump baserte seg blant annet på informasjon fra nettstedet da han feilaktig hevdet at flere millioner ulovlige innvandrere stemte på Hillary Clinton.

Jones selv bruker «vennskapet» for alt det er verdt. Da Trump ble intervjuet av Jones i 2015, sa mannen som i dag er president følgende om konspirasjonsteoretikeren.

- Jeg vil bare avslutte med å si at du har et strålende omdømme. Jeg kommer ikke til å svikte deg. Jeg håper du kommer til å bli veldig imponert. Jeg tror vi kommer til å snakke mye sammen. Du kommer til å se … etter at jeg har vært president i ett år, så vil du si «Wow, jeg husker det intervjuet. han sa han skulle gjøre det, og han har gjort en god jobb». Du kommer til å være veldig stolt av landet vårt.

Jones har også fortalt at Trump ringte ham etter valgseieren i november 2016, for å takke ham for hans hjelp.

- Han takket meg for at jeg har kjempet så hardt for amerikanere, og for amerikanismen, og takket mine lyttere og supportere og for å fortelle meg at han jobbet hardt døgnet rundt, sa Jones til New York Times.

Når det gjelder massnedstengningen av Jones' nettkontoer på mandag, har Jones overfor Washington Post kalt det «et motangrep mot global oppvåkning».

Han anklager Apple og Google for å samarbeide med den kinesiske regjeringen, de etablerte mediene, det demokratiske partiet og etablissementet i det republikanske partiet for å framstille ham feil og frarøve ham alle plattformene som gjør det mulig for ham å spre budskapet sitt.

- Dere er på feil side av historien «mainstream media». Dere har solgt landet, og nå skal dere betale for det, skriver Jones i en tekstmelding til avisa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!