Tilkjent erstatning for ugyldig oppsigelse - fikk kalddusj i stedet

Tommaso Bram (40) føler seg lurt av den styrtrike Singh-familien i Oslo.

FORTVILET: Retten tilkjente tidligere hotellmanager ved Best Western Kampen Hotell, Tommaso Bram, erstatning for ugyldig oppsigelse. Likevel får han ingenting fra eierne, den styrtrike Singh-familien. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
FORTVILET: Retten tilkjente tidligere hotellmanager ved Best Western Kampen Hotell, Tommaso Bram, erstatning for ugyldig oppsigelse. Likevel får han ingenting fra eierne, den styrtrike Singh-familien. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tommaso Bram (40) er fortvilet. Gjennom tre rettsrunder er det banket fast at han i 2009 urettmessig fikk sparken som direktør ved Best Western Kampen Hotell i Oslo. Erstatning og oppreisning kom på 670000 kroner, pluss saksomkostninger.

Likevel har eierne, den styrtrike Singh-familien på Mortensrud, fått siste stikk.

Mafia og spagetti - Jeg var forberedt på at de ikke ville betale, men fordi jeg hadde papirer fra Høyesterett, og fordi de er mangemillionærer, følte jeg meg trygg, sier Bram til Dagbladet.

Han sitter på en kafé noen hundre meter unna hotellet.
Nå har Tommaso Bram, som i 20 år knapt var borte fra jobben, vært arbeidsledig i flere måneder enn han liker å tenke på.

- Kampen Hotell kommer alltid opp på jobbintervjuer. Mange tenker bare at jeg kommer fra Italia, og på mafia og spagetti, og at det sikkert var jeg som gjorde noe feil. Hvis jeg søker jobber utenfor hotellbransjen er jeg enten uten kunnskaper eller overkvalifisert

Får psykologhjelp Tommaso Bram sukker tungt. Han er deprimert, går til psykolog, og bekymrer seg for familien.

Marerittet begynte da han og hans norske kone for tre år siden flyttet til Oslo med de to barna. Før det var han direktør på et Best Western-hotell i Torino.

Som hotellmanager ved Best Western Kampen Hotell skulle han få ei årslønn på 240000 kroner. Det var lite, men Tommaso Bram var fornøyd da han ble lovet gratis leilighet og fem prosent av overskuddet.

Smilende, men.. Inntrykket hans av brødrene Singh var riktignok ikke det beste.

- De er veldig hyggelige og smilende hele tida, men de er noen ordentlige luringer, sier han.

30. juli 2009, dagen etter at han ble sykmeldt for smerter i et kne, fikk han sparken etter fire måneder i jobben. Oppsigelsen manglet begrunnelse, men han fikk seinere vite at det var for å rasjonalisere.

PÅKOSTET: I sju gedigne eneboliger på Mortensrud i Oslo, bor den medieskye Singh-familien. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
PÅKOSTET: I sju gedigne eneboliger på Mortensrud i Oslo, bor den medieskye Singh-familien. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Oppsigelsen var undertegnet av Satinder Singh, som ifølge Bram er den som bestemmer. En måned seinere fikk han beskjed om å komme seg ut av leiligheten.

Overbeviste dommerne I retten benektet Singh-familien at Tommaso Bram hadde krav på gratis hus og en prosentandel av overskuddet, men all dokumentasjonen overbeviste retten om at Bram snakket sant.

«Lagmannsretten tilføyer at det også har sterk formodning mot seg at Bram ville inngått på en arbeidsavtale hvor nesten hele lønnen skulle medgått til dekning av husleien», skrev lagmannsretten.

Bram trodde han hadde vunnet da han fikk tilkjent erstatning, oppreisning og saksomkostninger.

Han tok feil.

Konkurs Noen måneder etter at Høyesterett i mars i fjor forkastet anken, begjærte Singh-familien oppbud i selskapet hvor Bram var ansatt. Dermed fantes det ikke lenger penger å betale ham med.

Bobestyreren i konkursboet mente at selskapet var «tappet for betydelige midler». Til styreleder Gurpreet «Goldi» Singh skrev han at det var «kjøpt inn store mengder datautstyr, printere, lysanlegg, inventar mv.», som så var fjernet, og at det var store overføringer til utlandet uten full dokumentasjon.

Bobestyreren mente dette var posisjonering i tilfelle de tapte rettssaken Tommaso Bram hadde reist. Han mistenkte straffbare forhold, men manglet ressurser til å lage en ordentlig anmeldelse.

Det var uansett altfor lite penger igjen i konkursboet til å komme til bunns i saken.

Uenig med dommerne Goldi Singh var styreleder i selskapet hvor Tommaso Bram var ansatt, Steam Group. Han avviste bobestyrerens påstander blankt. Overfor Dagbladet benekter han tapping av selskapet gjennom udokumenterte overføringer og utstyrskjøp, med henblikk på tap mot Bram, og viser til sin redegjørelse til bobestyreren.

Der skriver han at selskapet var besluttet avviklet før konflikten oppsto og at alle utgifter som ikke hadde med selskapet å gjøre, ble viderefakturert og belastet der hvor de hørte hjemme. Han sier at Bram fikk et forlikstilbud — noe Bram avviser.

SJELDENT: Dette bildet av familiemedlemmet «Sono» Singh er et av svært få pressebilder som finnes av Singh-familien. Foto: Jan M. Lillebø, Bergens Tidende.
SJELDENT: Dette bildet av familiemedlemmet «Sono» Singh er et av svært få pressebilder som finnes av Singh-familien. Foto: Jan M. Lillebø, Bergens Tidende. Vis mer

- Det har vært en ryddig prosess. Det har ikke blitt konkurskarantene, styreanmerkninger eller noen ting, sier Goldi Singh til Dagbladet.

Han er uenig med dommene, men sier at erstatningen ville ha blitt betalt hvis det var penger i selskapet.