Delte nakenbilde av kvinnelig politisjef:

Tilkjent gigantsum etter trakassering

For fire år siden rapporterte politisjefen om hva som foregikk på arbeidsplassen til sine overordnede. Likevel fortsatte marerittet.

MARERITT: I november 2018 rapporterte politisjefen Lillian Carranza om hva som foregikk på arbeidsplassen til sine overordnede. Likevel fortsatte marerittet. Det gikk så langt at hun på julaften det året ble innlagt på sykehus med selvmordstanker og høyt blodtrykk. Foto: Mark Ralston / AFP / NTB
MARERITT: I november 2018 rapporterte politisjefen Lillian Carranza om hva som foregikk på arbeidsplassen til sine overordnede. Likevel fortsatte marerittet. Det gikk så langt at hun på julaften det året ble innlagt på sykehus med selvmordstanker og høyt blodtrykk. Foto: Mark Ralston / AFP / NTB Vis mer
Publisert

For fire år siden opplevde den kvinnelige politisjefen Lillian Carranza (33) at et manipulert bilde av henne ble spredd blant kolleger på arbeidsplassen hennes i Los Angeles.

Bildet skulle forestille en toppløs Carranza. Ansiktet hennes var redigert på et bilde av en naken kvinnekropp.

I november 2018 rapporterte 33-åringen om hva som foregikk på arbeidsplassen til sine overordnede.

Likevel fortsatte marerittet. Det gikk så langt at hun på julaften samme år ble innlagt på sykehus med selvmordstanker og høyt blodtrykk.

- Bildet kommer alltid til å finnes

Slik innledet Carranzas advokater den to uker lange rettssaken hun førte mot sin arbeidsgiver, gjengitt i Los Angeles Times. Rettssaken endte opp med en kjempebot.

I løpet av rettssaken fortalte Carranzas advokater om hvordan hendelsen hjemsøkte politisjefen dag inn og dag ut.

- Hun vet ikke hvem som har sett bildet, og det kommer alltid til å finnes der ute, sa advokat Marla Brow.

Ifølge hennes advokater greide ikke Carranza å være til stede under sluttprosedyren selv, fordi rettssaken hadde vært en så stor påkjenning for henne.

- Var ikke ment å latterliggjøre

Sjefen i Los Angeles politietat, Michel Moore, vitnet i Carranzas søksmål.

Han fortalte at bildet var ment for å latterliggjøre henne. Likevel valgte han ikke å informere om det fordi han fryktet at bildet hadde potensial for å bli spredt på Internett.

Moore erkjente at han hadde sendt en melding til personalet i forbindelse med en rasistisk valentine-meme som hånet drapet på George Floyd i 2020. Denne memen ble delt av kolleger i 2021.

Men Moore sier at det var annerledes enn Carranzas tilfelle, og argumenterte for at han fryktet at valentinsposten kunne fremme offentlig mistillit til politiet.

Bevisene var overveldende

I stedet for å bli varslet, fikk Carranza kjennskap til nakenbildet av en kollega.

Moore sa i Carranzas tilfelle at avdelingens innsats var fokusert på å finne personen som er ansvarlig for å sende det ut.

Forsvarsadvokat Mark Waterman hevdet imidlertid at ingen på arbeidsplassen viste Carranza bildet eller kom med kommentarer til henne om det.

Forsvarsadvokaten forteller at Carranza ikke ble utsatt for interaksjoner på arbeidsplassen som var seksuelt fiendtlige. Ingen erter henne.

Men etter å ha hørt fra nesten et dusin vitner, valgte juryen å tildele Carranza 1,5 millioner dollar i tidligere ikke-økonomiske skader og 2,5 millioner dollar i framtidige ikke-økonomiske skader.

Totalt valgte juryen å tildelte Carranza over 43 millioner norske kroner i erstatning.

Grov og sexistisk kultur

26 prosent kvinner hevder at ledere har tolerert grov og sexistisk kultur i politietaten i Los Angeles. Carranza er bare én dem.

Hun har i tillegg vært utsatt trakassering tidligere i karrieren.

I november 2013 ble en daværende etterforsker fanget på lydopptak mens han kom med nedsettende bemerkninger til Carranza under opplæring.

Ifølge Carranza visste avdelingen om opptaket, men fortalte henne aldri om det før betjenten som gjorde opptaket varslet henne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer