Tilkjent sju millioner etter vill skyting i Forsvarets «killing house»

Men Bjørn Sagvolden (57) ville ha 30 millioner - og har anket.

DELVIS SEIER:  - Der står et erstatningsbeløp. Det er en delvis seier, sier den tidligere elitesoldaten Bjørn Sagvolden om at Asker og Bærum tingrett har tilkjent ham sju millioner kroner i erstatning og sakskostnader - i en dom som både han og motparten Telenor har anket. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
DELVIS SEIER: - Der står et erstatningsbeløp. Det er en delvis seier, sier den tidligere elitesoldaten Bjørn Sagvolden om at Asker og Bærum tingrett har tilkjent ham sju millioner kroner i erstatning og sakskostnader - i en dom som både han og motparten Telenor har anket. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har gått 31 år siden elitesoldaten Bjørn Sagvolden ble merket for livet i det såkalte «killing house» i Forsvarets spesialkommandos hovedkvarter på Trandum.

Nå har Asker og Bærum tingrett tilkjent ham 6,1 millioner kroner i erstatning og 800 000 kroner i sakskostnader.

Fordi han var ansatt i Televerket da skadene først ble konstatert, er det Telenor som får regninga.

Anke og motanke Men Sagvolden er ikke fornøyd, og har anket.

Dermed er det duket for enda en rettsrunde, etter at Borgarting lagmannsrett i en rettskraftig dom fra i fjor avgjorde at Sagvolden skal ha erstatning etter skader fra to dramatiske hendelser i 1983 - en dykkerulykke og en skyteepisode.

Det som fortsatt gjenstår å avgjøre, er erstatningsbeløpet.

- Vi har konstatert at Sagvolden har anket dommen, og det er levert et anketilsvar og en motanke, sier Telenors advokat Yngve Skogrand i advokatfirmaet Riisa & Co.

Ytterligere kommentarer vil han ikke gi, men i dommen går det fram at Telenor mener Sagvolden ikke har lidt et ansvarsbetingende økonomisk tap og at karriereproblemene for det meste skyldes hans personlighet slik den var også før hendelsene i 1983.

Marerittet Sagvoldens mareritt begynte i 1983, da han som elitesoldat i FSK med noen ukers mellomrom såvidt overlevde en dykkeulykke og måtte gjennom en bisarr skyteøvelse.

Etter dykkeulykken var han blå i ansiktet og kastet opp blodholdig væske, før det ble satt i verk livreddende tiltak og han ble plassert fem timer i trykkammer.

Skyteøvelsen skjedde i et mørklagt rom i det såkalte «killing house» på Trandum, hvor han ble plassert på en stol og det ble beordret ild.

«Som forstenet» Senere beskrev han opplevelsen i «killing house» på denne måten:

«Trykkbølgen kjennes i ansiktet og anslaget fra skuddene går i veggen svært nære mitt hode. Dette gjentar seg med dobbeltskudd. (...) Dette avsluttes når magasinet er tomt».

Han forteller at han ble sittende «som forstenet» og i «sjokktilstand».

Etter dette ble han «helt forandret», «sønderknust, gråtende og urolig og regelrett redd/angst», ifølge hans daværende kones forklaring i en  rettspsykiatrisk rapport.

- Falske erklæringer Lagmannsretten kom i fjor til at hendelsene i 1983 påførte Sagvolden en mindre hjerneskade og posttraumatisk stresslidelse med søvnvansker, flashbacks og konsentrasjonsvansker, og at dette senere har gitt ham store problemer i arbeidslivet.

Nå har Asker og Bærum prøvd å anslå hva han kunne ha tjent uten skadene fra 1983, og fastsatt et erstatningsbeløp ut fra det.

Striden fikk en uventet tvist da Borgarting lagmannsrett i fjor skrev at sju erklæringer fra medsoldater sannsynligvis er falske og «mest sannsynlig er fabrikkert i ettertid for å begrunne oppsigelsen av Sagvolden.»

I tingretten nå i høst vitnet seks av medsoldatene, men bare en av dem sa at han ikke hadde skrevet erklæringen med hans navn. Asker og Bærum tingrett mener derfor at rapportene er ekte, men at dette ikke er avgjørende for Telenors erstatningsansvar.

- Delvis seier Sagvolden mener tingrettens erstatningsberegning er feil.

- De har regnet feil og lagt feil stillinger til grunn. De har tenkt på det jeg er, og ikke det jeg kunne ha blitt, sier Sagvolden, som i tingretten ba om 30 millioner kroner i erstatning, blant annet fordi en del av beløpet går vekk til skatt.

- Med et sted mellom 15 og 20 millioner kroner utbetalt, kan jeg være fornøyd, sier Sagvolden. Han er skuffet over den siste dommen, blant annet det som står om at soldaterklæringene er ekte, men føler at han er på riktig vei.

- Det er en delvis seier, og nå skal saken opp i lagmannsretten, sier han til Dagbladet.