Tilkjent tre millioner etter utvisning fra Sverige

Ble sendt tilbake til tortur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egypteren Mohammed Alzery er tilkjent over tre millioner kroner i erstatning fra den svenske staten, som i 2001 utviste ham til Egypt. Han ble torturert i fangenskapet i hjemlandet.

Nå har justismyndighetene i Sverige kommet fram til et forlik med Alzery der han får utbetalt mer enn tre millioner i erstatning.

Det pågårr forhandlinger om et tilsvarende oppgjør med en annen mann som også ble utvist, skrev Stockholm-avisen Dagens Nyheter torsdag.

- Vi er kommet fram til en avtale med Mohammed Alzerys advokat. Han forlangte 30 millioner i erstatning, men etter at vi har sett nøyere på skadene Alzery fikk, har vi kommet fram til 3,16 millioner kroner, sier regjeringsadvokatens talsmann Magnus Hermansson.

Ifølge Dagens Nyheter vil regjeringsadvokaten kreve at det svenske overvåkingspolitiet Säpo skal betale en kvart million av erstatningen Mohammed Alzery nå er tilkjent. En talsmann for Säpo sier at denne beslutningen må politiet bare rette seg etter.

Professor i rettsvitenskap Dennis Töllborg sier til avisen at Säpo burde betale en større del av erstatningen enn som så. Han mener også at de to egypterne som ble avvist for sju år siden, nå bør få oppholdstillatelse i Sverige.

(NTB)