Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tilknytning til Norge kan bety mer enn grov krim

Justisministerens svar om Bislett-drapet. Spørsmål i retur: Hvem skal utvises da ?

 VAR FEM ÅR DA HAN KOM:  Justisministeren peker på at alderen da straffedømte utlendinger kom til Norge kan ha betydning for å slippe utvisning. Her Noppadol Wantaphirom som ble dømt til 18 år for Bislett-drapet i fjor sommer, men anket på sparket i Oslo tingrett. Foto: Privat.
VAR FEM ÅR DA HAN KOM: Justisministeren peker på at alderen da straffedømte utlendinger kom til Norge kan ha betydning for å slippe utvisning. Her Noppadol Wantaphirom som ble dømt til 18 år for Bislett-drapet i fjor sommer, men anket på sparket i Oslo tingrett. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyesterett har de seinere årene behandlet flere utvisningssaker der utlendinger ikke er utvist fra landet til tross for gjentatte straffbare forhold, svarer justisminister Grete Faremo på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant og medlem av justiskomiteen, Hans Frode Kielland Asmyhr (Frp).

Han reagerte kraftig på en artikkel i Dagbladet rett etter dommen i Oslo tingrett, der den thailandske statsborgeren Noppadol Wantaphirom (30) ble dømt til 18 års fengsel for det såkalte Bislett-drapet i juni i fjor.

Bistandsadvokat Siri Ross Wessel, som representerer drapsofferet Einar Opsahls mor, var sterkt skeptisk til at drapsmannen i det hele tatt gikk løs eller ikke allerede var utvist fra Norge på det tidspunktet han ifølge Oslo tingrett skjøt og drepte 35-åringen på åpen gate som et tilfeldig offer.

 VISER TIL HØYESTERETT:  Utlendinger som er dømt fopr grov kriminalitet, har fått medhold i Høyesterett i spørsmål om utvisning fra landet, påpeker justisminister Grete Faremo - her under  presentasjon av statsbudsjettet mandag. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix.
VISER TIL HØYESTERETT: Utlendinger som er dømt fopr grov kriminalitet, har fått medhold i Høyesterett i spørsmål om utvisning fra landet, påpeker justisminister Grete Faremo - her under presentasjon av statsbudsjettet mandag. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix. Vis mer

Et halvt år før drapet var han løslatt med ett år igjen å sone av sin åttende dom for vold eller alvorlig narkotikakriminalitet.

Kom fem år gammel Drapsdømte, som anket på stedet i Oslo tingrett, kom til Norge som femåring sammen med sin mor. Ifølge tingrettens dom har han ikke hatt lovlig oppholdstillatelse i Norge siden 2006.

Justisministeren viser til en såkalt «forholdsmessighetsvurdering», som kan slå ut i favør av utlendinger som blir begjært utvist når de er dømt for grov kriminalitet.

- Momenter som kan få avgjørende betydning i en slik vurdering, kan blant annet være utlendingens unge alder ved ankomst til Norge, hans tilknytning til Norge sammenlignet med hjemlandet og om han har familie/barn her, skriver Faremo.

Her er hele svaret fra justisministeren.

- Hvem da ? Stortingsrepresentant Kielland Asmyhr er ikke fornøyd med svaret han har fått - fordi han mener det er for generelt.

- I dette tilfellet burde det vært åpenbart også for justisministeren at denne mannen har brutt samfunnets tillit og at forvaltnignens håndtering av utvisningsspørsmålet undergraver tilliten tilsystemet. Hvem skal utvises da - og hva er god nok grunn til å bli utvist? Disse spørsmålene kommer jeg til å legge fram for justisministeren som en oppfølging av de jeg burde fått vite i dette første svaret, sier Kielland Asmyhr til Dagbladet.

 IKKE FORNØYD MED SVARET:   Hans Frode Kielland Asmyhr (Frp) vil komme emd nye spørsmål til justisministeren kriminelle utledninger som ikke blir utvist fra Norge.FOTO: KRISTER SØRBØ / NTB SCANPIX.
IKKE FORNØYD MED SVARET: Hans Frode Kielland Asmyhr (Frp) vil komme emd nye spørsmål til justisministeren kriminelle utledninger som ikke blir utvist fra Norge.FOTO: KRISTER SØRBØ / NTB SCANPIX. Vis mer