«Operasjon Endex»:

Tilknyttet lokale asylmottak

Etter å ha drevet skjult etterforskning, gikk politiet til aksjon mot elleve personer de mener står bak organisert narkotikakriminalitet.

BESLAG: Dette er blant beslagene politiet har gjort i saken. Her er beslaget gjort i en koffert. Foto: Politiet
BESLAG: Dette er blant beslagene politiet har gjort i saken. Her er beslaget gjort i en koffert. Foto: Politiet Vis mer
Publisert

Torsdag sendte politiet i Troms ut en pressemelding om at de har avslørt organisert narkotikatransport til Nord-Norge. Totalt elleve personer er siktet i saken.

I en koordinert aksjon i mai og juni pågrep politiet to personer i Oslo - inkludert antatt hovedmann, fire i Bodø og fem i Harstad.

Politioperasjonen fikk navnet «Operasjon Endex».

AKSJONERTE: Politiet aksjonerte mot elleve personer i sommer, forteller Yngve Myrvoll i politiet Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB
AKSJONERTE: Politiet aksjonerte mot elleve personer i sommer, forteller Yngve Myrvoll i politiet Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Vis mer

Leder for Felles enhet for etterretning, forebygging og etterforskning Yngve Myrvoll i Troms politidistrikt forteller Dagbladet at etterforskningen begynte i fjor høst.

- Det startet med en generell bekymring rundt narkotika og ungdom i Harstad-området. Vi så en økning og fikk informasjon om at ting skjer. Da fattet vi interesse for aktører som i dag er siktet, sier han.

Politiet har brukt skjulte etterforskningsmetoder i jakten på narkotikanettverket.

- Vi har brukt det vi har tilgjengelig i verktøykassa. Også skjulte metoder, som spaning og telefonavlytting.

ANTAS SMUGLET I TARM: Politiet antar at dette stoffet er smuglet i noens endetarm. Foto: Politiet
ANTAS SMUGLET I TARM: Politiet antar at dette stoffet er smuglet i noens endetarm. Foto: Politiet Vis mer

Store verdier

Myrvoll kan ikke gå inn i det konkrete antallet beslag, men sier at det er snakk om flere kilo hasj, og «en god del» piller og amfetamin. Nettverket politiet mener å ha avdekket har omsatt narkotika for millionverdier, ifølge Myrvoll.

- Det som er spesielt med denne saken er at det ikke er ett enkeltbeslag. Den første saken er fra 2015, sier han.

Flere av de siktede er domfelte for grove narkotikaforbrytelser tidligere. Flere har heller ikke lovlig opphold i Norge.

- Det er noen utlendingssaker. To av de elleve sitter fortsatt fengslet, der dette er en del av bekymringen. De to hadde også de mest sentrale rollene. Noen har vært betydelig mer involverte enn andre.

KOFFERT: Hasjbeslag gjort i koffert. Foto: Politiet
KOFFERT: Hasjbeslag gjort i koffert. Foto: Politiet Vis mer

Han ønsker ikke å gå inn på om saken har tilknytning til kjente, kriminelle miljøer, men sier at de siktede har lik etnisk tilhørighet.

- Det er flere i både Tromsø og Harstad som er tilknyttet lokale asylmottak. Flere har iransk opprinnelse. Det er noen med syrisk opprinnelse, som er norske statsborgere. Så er det to norske statsborgere bosatt i Harstad.

- Peker mot Sverige

Alle er avhørt av politiet. Det er uklart hvordan de stiller seg til siktelsen.

Etterforskningen er nå avsluttet og saken skal oversendes til statsadvokaten.

- Har dere tatt hele nettverket?

- Det er vanskelig å si. Vi har etterforsket spor som peker mot Sverige. Det er alltid en som står bak en bakmann. Primært har vi avdekket ca. 20 kuréroppdrag fra Oslo og nordover.

- Hvilke spor peker mot Sverige?

- Det kan jeg ikke si, men det har med aktører å gjøre.

Dagbladet har bedt politiet om en liste over alle forsvarere, men har foreløpig ikke mottatt dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer