Tillater aktiv dødshjelp

Nederland har som første land i verden, tillatt at leger skal kunne få avslutte et menneskeliv, dersom den som vil dø ønsker det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 75 medlemmene av overhuset i det nederlandske parlamentet fikk lovforslaget til behandling i dag. Det ble vedtatt med 46 mot 28 stemmer. Et medlem var ikke til stede.

Opp mot 10 000 motstandere av aktiv dødshjelp hadde samlet seg til protestmøte utenfor parlamentsbygningen, mens debatten mellom politikerne pågikk. Selve avstemningen ble sett på som en formalitet, ettersom forarbeidet til loven signaliserte klart at det ville bli et flertall for den.

Debatten om aktiv dødshjelp har pågått i snart 30 år i Nederland. Landet er kjent for et svært liberalt syn, blant annet i forhold til narkotikalovgivningen. Ifølge helseminister Els Borst støtter 90 prosent av Nederlands befolkning loven som ble vedtatt i kveld. Den vil trolig tre i kraft senere i sommer.

Motstanderne av loven hevder at leger får for stor makt over mennesker med den nye loven. De mener at mennesker som er fysisk og psykisk svake på grunn av sykdom ikke alltid vet sitt eget beste.