Tillater forskning på fosterceller

President George W. Bush åpner for forskning på fem-seks dager gamle begruktede egg fra mennesker, og får støtte fra «Supermann».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President George W. Bush gir har besluttet å gi statsstøtte til begrenset forskning på menneskelige stamceller.

I en fjernsynsoverført tale fra ranchen sin i Texas la Bush vekt på at det hadde vært en vanskelig avgjørelse, og at han hadde snakket med mange eksperter med forskjellige meninger.

Det som gjør forskningen kontroversiell er at cellene kan tas fra de aller tidligste formene av menneskelig liv, blastocyter - celleklumper med mellom 100 og 300 celler, et stadium som nås fem-seks dager etter befruktning. Bush som er motstander av abort og menneskelig kloning finner dette etisk betenkelig.

Bush påpekte imidlertid at stamceller også kan hentes fra voksene mennesker uten at det gjør noen skade.

Begrenset

- Jeg har konkludert at statsstøtte bare skal brukes til forskning på eksisterende stamceller hvor avgjørelsen om de skal leve eller dø allerede er fattet. Jeg har tatt avgjørelsen etter nøye ettertanke og ber til Gud om at det er den riktige, sa Bush.

Bush tillater dermed bare støtte til forskning på de rundt 60 forskjellige typer blastocyte-stamceller, som allerede er utviklet, samt forskning på stamceller fra voksne, dyr og planter. Bush kommer også til å oppnevne et ekspertråd, som skal holde øye med forskningen.

Presset for å ha vært meget sterkt fra forhåpningsfulle pasienter med uhelbredelige sykdommer fordi stamcellene har den unike egenskap at de kan utvikles til å ta form av en hvilken som helst menneskelig celle.

Supermann positiv

Skuespilleren Christopher «Supermann» Reeve, som er lam fra halsen og ned etter en rideulykke i 1995, håper stamceller programmert til å bli nerveceller skal kunne hjelpe ham til å kunne gå igjen. Han ønsket Bushs avgjørelse velkommen, selv om han kunne tenkt seg enda mer frihet for forskerne.

- Dette er et steg i riktig retning, og jeg er presidenten takknemlig, uttalte Reeve til fjernsynskanalen CNN.

Reeve er ikke den eneste kjendisen som støtter stamcelleforskning. Skuespilleren Michael Fox, som lider av Parkinsons sykdom, håper stamcellene kan helbrede ham.

«Mord»Minst like sterkt har presset vært fra dem som mener slik forskning er ensbetydende med mord.

Lederen av American Life League, Judy Brown, har sagt tydelig fra om at hvis presidenten tillater noen som helst form av «denne eksperimentelle forskningen», kan han ikke lenger kalle seg en president som er «pro-liv».

«Pro-liv»-gruppene i USA er imot abort og forskning på alle former for menneskelig liv. Brown og hennes meningsfeller, blant annet mange katolikker, mener livet starter ved unnfangelsen, og at destruering av embryoer er å ta et menneskeliv.

- Det nedfryste embryoet er et menneske, sier Brown.

Trodde på et kompromiss

Ingen følte seg sikre på hva Bush ville lande på, men mange gjettet at det ville ende med et eller annet slags kompromiss.

Bush sa under valgkampen, senest i mai, at han er imot all forskning som fører til ødeleggelse av embryoer eller fostre. Men konservative abortmotstandere fra hans eget parti i Kongressen gjorde saken vanskeligere for ham: Til tross for sitt pro-liv-standpunkt, forsvarer de nemlig stamcelle-forskningen fordi den, slik de ser det, kan redde liv.

- Stamcelleforskning fremmer liv. Abort ødelegger liv. Dette handler om redde liv, skrev den republikanske senatoren Orrin Hatch i et brev til presidenten. Han la til at for ham er det stor forskjell på et embryo i en fryser og «et barn i morens mage med tær, fingre og et bankende hjerte.»

Clinton var imot

Under Bill Clinton ble det vedtatt at det offentlige kunne gi støtte til stamcelleforskning, men bare hvis forskningen ble gjort på celler som kom fra nedfryste embryoer som var blitt til overs etter prøverørsbefruktning, og som ville bli ødelagt uansett. Clinton gikk helt imot forslag om å lage embryoer som utelukkende skulle brukes i forskningsøyemed. Innføringen av nye retningslinjer for de amerikanske forskningsinstitusjonene har stått stille i påvente av Bushs avgjørelse.

Tidligere i sommer ble det kjent at den private forskningsinstitusjon Jones Institute i Virginia allerede har skapt embryoer utelukkende for å forske på dem. Kvinnene fikk 1.500 dollar per egg, mens mennene fikk 50 dollar for hver sæddonasjon. Donorene visste at egg og sæd gikk til forskning.

(NTB)

SUPERMANN: Skuespiller Christopher Reeve ble lam etter et fall fra hesteryggen. Nå snakker han varmt for forskning som kan gjøre det mulig for legevitenskapet å finne en måte å gjøre alvorlig syke mennesker friske igjen.
<B>ÅPNER FOR FORSKERNE: President George W. Bush åpnet i natt for forskning på befruktede egg.