HIT MÅ DU GÅ: Galdhøpiggen innhyllet i tåke en sommerdag i 2011.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
HIT MÅ DU GÅ: Galdhøpiggen innhyllet i tåke en sommerdag i 2011. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

Tillater ikke helikopterturisme til Galdhøpiggen

Helikopterturisme skal ikke tillates på Galdhøpiggen eller andre fjelltopper i Jotunheimen nasjonalpark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonalparkstyret for Jotunheimen og Utladalen nasjonalpark fastslår dette i et vedtak der en kvinne fra Vestfold får avslag på sin søknad om å benytte helikopter for å komme til topps på Galdhøpiggen. Kreftene strakk ikke til, og hun måtte snu da hun en gang tidligere forsøkte å gå til toppen.

I søknaden til nasjonalparkstyret omtaler hun seg som «en eldre dame på nærmere 80 år». Hun gikk tidligere hver sommer i fjellet og hadde laget seg en liste over topper hun ville besøke.

- Kronen på verket Kvinnen skriver at hun kom til topps både på Skibergfjell (632 m.o.h.) i Vestfold, Jonsknuten (904 m.o.h.) ved Kongsberg, Gaustatoppen (1.893 m.o.h.) - og i tillegg Besseggen og Bukkelægeret i Jotunheimen. «Og så skulle liksom Galdhøpiggen være kronen på verket. Men den nådde jeg aldri!»

Ideen om likevel å få ønsket oppfylt fikk hun da hun i vinter så et TV-program i NRKs serie Drømmeturen. Der var det gitt dispensasjon for å benytte helikopter da en mann fikk skyss til sin gamle arbeidsplass på den meteorologiske stasjonen på Fannaråken.

Mediekritikk Nasjonalparkstyret skriver til kvinnen i Vestfold at det likevel ikke er slik at det etter dette blir greit å gjennomføre lignende opplegg for andre som ønsker å komme på fjelltopper som de på grunn av alder og helse ikke lenger er i stand til å gå opp på selv.

I vedtaket blir det også rettet kritikk mot at TV-programmet fikk et innhold som nesten bare ble historien om et «personlig turopplegg». Denne saken viser at forvaltningen i framtiden må være svært nøye med hva slags tiltak som skal få dispensasjon, skriver nasjonalparkstyret.

Klar konklusjon Etter en grundig vurdering av søknaden, trekker nasjonalparkstyret en klar konklusjon: Det er ikke aktuelt å åpne for en praksis der alle som ikke er i form til å gå turen til Galdhøpiggen eller andre topper i nasjonalparken, kan få lov til å bruke helikopter.

Motoriserte hjelpemidler til persontransport vil være i strid med verneformålet og prinsippene i naturmangfoldsloven, fastslår nasjonalparkstyret.

(NTB)