GUVERNØR: Janet Mills vil gjøre abort mer tilgjengelig i delstaten. Foto: Robert F. Bukaty / AP / NTB Scanpix
GUVERNØR: Janet Mills vil gjøre abort mer tilgjengelig i delstaten. Foto: Robert F. Bukaty / AP / NTB Scanpix Vis mer

Tillater ikke-leger å utføre abort

Ikke særlig relevant for Norge, mener lege.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mandag signerte guvernøren i den amerikanske delstaten Maine, Janet Mills, en lov som åpner for at det ikke bare leger som får utføre aborter.

Loven trer i kraft i september, og innebærer at også annet helsepersonell, som legeassistenter og sykepleiere med avansert praksis, vil kunne utføre både kirurgisk og medikamentell abort.

I en pressemelding uttaler guvernøren at lovendringen skal sikre at alle kvinner i delstaten, spesielt de ute i distriktene, får bedre tilgang på reproduktive helsetjenester når de trenger det.

- Ved å signere denne loven beskytter Maine kvinners rettigheter, og tar et steg mot å utjevne tilgangen til en helsetjeneste som andre stater prøver å undergrave, trekke tilbake eller regelrett eliminere, sier hun.

Mer tilgjengelig

Ifølge New York Times, er det bare tre byer i Maine som har offentlig tilgjengelige tilbud om abort med vakuum. Den nye loven kan gjøre det enklere for klinikker i distriktene å tilby det samme.

De fleste amerikanske delstater krever at det er en lege som utfører en slik abort, men i eksempelvis California, Colorado er det tillatt at dette blir gjort av annet helsepersonell.

En rekke republikanske representanter i delstaten har motarbeidet utvidelsen av aborttilbudet. Det samme har flere kristenkonservative organisasjoner.

Leder for organisasjonen Christian Civic League of Maine, Carroll Conley, er bekymret for hvorvidt annet helsepersonell har tilstrekkelig kompetanse til å gjennomføre inngrepene, men legger til at «vi åpenbart ville vært imot dette uansett».

- Bør utføres av lege

Klinikkleder for kvinneklinikken ved Oslo universitetssykehus, Bjørn Busund, mener lovendringen ikke er særlig aktuell i norsk kontekst.

- Jeg har generelt stor tro på oppgaveglidning som system, men det er naturlig at aborter utføres av en lege. En abort er et enkelt inngrep med lav risiko for komplikasjoner, men finnes en viss risiko for å skade reproduktive organer, spesielt ved kirurgisk abort, sier han til Dagbladet.

Etter norsk lov er det kun leger ved offentlige gynekologiske avdelinger som kan utføre aborter, og herunder forordne de medikamentene som setter i gang en abortprosess.

- Slik bør det være for å sikre at loven overholdes. Det er en grunn til at kun leger har autorisasjon. Det kreves en del kompetanse rundt det, men i framtida kan det tenkes at også avtalespesialister også får en rolle her, sier han.

Situasjonen i USA er annerledes av flere grunner. Helsevesenet er bygget opp på en annen måte enn det norske, og abortspørsmålet er langt mer betent.

Sett bort fra den politiske situasjonen, tror Busund det vil være trygt å la gynekologer i områder med mangel på leger utføre aborter, men ønsker ikke å kommentere lovendringen ytterligere.

Når det gjelder tilgjengeligheten i distriktene her til lands, oppfatter han tilbudet som tilstrekkelig.

- Det kan selvsagt bli en utfordring på mindre steder dersom mange leger reserverer seg mot å utføre aborter, men mitt inntrykk er at det skal være relativt enkelt å få den hjelpen man trenger her til lands.

Kraftige innstramminger

Torsdag stemmer regjeringspartiene i Norge for de mye omtalte innstrammingene i abortloven, som KrF i vinter fikk gjennomslag for. I USA er innstrammingene av en helt annen dimensjon.

For knappe to uker siden godkjente de folkevalgte i delstaten Louisiana en innstrammet abortlov som forbyr kvinner å ta abort etter at legene kan høre fosterets hjerteslag.

For enkelte skjer dette så tidlig som i uke seks av svangerskapet, ofte før en kvinne i det hele tatt er klar over at hun er gravid.

Tilsvarende eller liknende lovverk er også vedtatt i Mississippi, Georgia, Ohio, Kentucky, Iowa og Nord-Dakota, mens folkevalgte i Florida og Texas vurderer å følge etter, ifølge NTB.

Det skapte også sjokkbølger i store deler av den vestlige verden da Alabama i midten av mai innførte USAs strengeste abortlov, som i praksis forbyr all abort, også for voldtekts- og incestofre.

Samtlige forbud har blitt stoppet av dommere eller er overlevert til domstolene. Politikerne som står bak de nye lovene har imidlertid vært tydelige på intensjonen bak endringene. De ønsker å utløse anker fra aborttilhengere slik at saken ender i høyesterett, og på den måten utfordre Roe v. Wade-kjennelsen fra 1973 som konkluderte med at retten til selvbestemt abort har grunnlovsvern.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer