Tillater metadon til gravide - selv om babyene får abstinenser

Det fødes rekordmange metadonbabyer, de fleste med sterke abstinenser. Helsedirektoratet gå nå likevel inn for at gravide skal få bruke metadon i svangerskapet.

Forsvarer gravides metadonbruk: - Ut fra det vi vet i dag, er det lite som tyder på at metadon eller subutex er skadelig for fosteret på sikt, sier Gabrielle Welle-Strand i Helsedirektoratet. Uforsvarlig, er hennes kommentar til fagfolkene som vil ha gravide til å trappe ned metadonbruken før fødselen.  Foto:Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
Forsvarer gravides metadonbruk: - Ut fra det vi vet i dag, er det lite som tyder på at metadon eller subutex er skadelig for fosteret på sikt, sier Gabrielle Welle-Strand i Helsedirektoratet. Uforsvarlig, er hennes kommentar til fagfolkene som vil ha gravide til å trappe ned metadonbruken før fødselen. Foto:Jacques Hvistendahl (Dagbladet) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Etter flere års heftig diskusjon har nå Helsedirektoratet konkludert. Direktoratet går inn for at gravide underlagt legemiddelassistert rehabilitering (LAR) skal få fortsette å bruke metadon eller subutex under svangerskapet. Dette selv om 30-40 barn årlig fødes av kvinner i LAR, hvorav flertallet har tildels sterke abstinenser og må behandles med morfinpreparater.

Helsedirektoratet vil også ha en slutt på at fagfolk og leger forsøker å presse LAR-mødrene til å trappe ned metadon-bruken i svangerskapet. 

Det framgår av direktoratets utkast til nasjonal retningslinje for gravide i LAR, og oppfølging av disse familiene fram til skolealder. Utkastet er nettopp offentliggjort, og skal på høring ut året. Retningslinjene trer i kraft i april neste år.

Fagfolk protesterer I lengre tid har ei bredt sammensatt faggruppe, ledet av helsedirektoratet, diskutert hvordan retningslinjene skal være. Et mindretall i gruppa protesterer nå mot direktoratets forslag (se faktaboks).

Dette mindetallet - bestående av fagfolk fra blant annet barneavdelingen ved Oslo universitetssykehus, Borgestadklinikken og Aline barnevernssenter - mener metadonbruken er skadelig for spedbarnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer