Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Tillater reiser til ett sted i Sverige

Regjeringen letter på reiserestriksjonene.

ÅPNER: - Vi åpner Norge. Vi gjør det sammen, kontrollert og over tid, sier statsmininster Erna Solberg. Vis mer

Regjeringen letter på reiserestriksjonene mellom de nordiske landene.

Det er likevel ikke helt fritt fram. Statsminister Erna Solberg uttaler på regjeringens pressekonferanse det bare lettes på reiserestriksjonene til regioner med akspetabelt smittettrykk.

- Vi åpner for ferie- og fritidsreiser mellom de andre nordiske landene - men bare mellom regioner med akseptabelt smittepress, sier statsministeren.

Ny vurdering hver 14. dag

I Sverige er det per i dag er det bare øya Gotland øst for Stockholm som oppfyller disse kriteriene, med tanke på smittepresset.

BARE HIT: Øya Gotland øst for Stockholm er det eneste stedet i Sverige nordmenn får reise på ferie til. Foto: Umomos / Shutterstock / NTB Scanpix
BARE HIT: Øya Gotland øst for Stockholm er det eneste stedet i Sverige nordmenn får reise på ferie til. Foto: Umomos / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

- I praksis åpner vi for at nordmenn kan reise til andre områder i Norden uten å måtte gå i karantene - men for Sverige gjelder det for tida bare Gotland slik det ser ut nå, sier statsministeren.

Solberg sier at hvilke områder dette gjelder, kan endre seg fortløpende. Regjeringen vil hver 14. dag framover foreta en ny vurdering, og hun sier dette «kan gå begge veier».

Alle regioner i Finland, Island, Grønland, Færøyene og Danmark oppfyller også i dag de norske kravene. København har til nå hatt egne restriksjoner som tilreisende må forholde seg til, men i dag meldes det at det lempes på disse.

De ny reisereglene gjelder fra og med 15. juni.

Kan endres

Solberg opplyser om at man bør være oppmerksom på karantenereglene hvis man har tenkt seg utenlands.

- Man må også være oppmerksom på, hvis man planlegger ferie på et annet sted enn Norge, at karantene kan bli gjeninnført på kort varsel hvis smittesituasjonen endrer seg mens man er i utlandet, sier hun.

UD fraråder fortsatt alle unødvendige reiser utenfor Norden.

Om ønsket om å åpne for reiser til og fra andre land, som Tyskland, sier Solberg:

- Vi må vurdere summen av de ulike lettelsene, vi kan ikke åpne alt på en gang. Vi må ta skritt for skritt for å sikre at smitten ikke blusser opp igjen. Og da må vi begynne med våre nordiske kolleger, som vi har en god dialog med.

ÅPNER OPP: Erna Solberg under dagens pressekonferanse. 
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
ÅPNER OPP: Erna Solberg under dagens pressekonferanse. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Håpet på Nord-Sverige

Til Dagbladet sier Solberg om at Sverige-reisende nordmenn bare får reise til Gotland:

- Vi skulle gjerne sett at det var litt flere regioner som hadde litt lavere tall, slik at vi kunne åpnet for dem.

Statsministeren sier regjeringen lenge hadde forhåpninger til at Sveriges nordlige regioner også kunne åpnes for nordmenn.

Solberg understreker at i vurderingen av å åpne for reisende fra nærliggende land utenfor Norden, veier det totale antallet reisende tungt i tillegg til kriteriene

- Hvis det kommer veldig mange, vil også sannsynligheten for at det også kommer folk med smitte, øke, sier statsministeren.

Sverige er vanskelig

Solberg opplyser at norske myndigheter har samrådd seg med de andre nordiske landene i arbeidet med de nye kriteriene, som altså utelukker mesteparten av Sverige.

- Det er selvfølgelig sånn at svenske myndigheter skulle gjerne sett et annet resultat, et annet smittebilde også - men de har også veldig respekt for at vi har gjort dette på objektive kriterier, og ikke bare sagt at Sverige som enhet er vanskelig, sier Solberg.

Hun framholder at de andre nordiske landene kan sies å ha kjørt ei tøffere linje overfor Sverige enn Norge.

- Så jeg tror dette ses på som positivt, for det er ikke en «utsingling» av Sverige, men det er smittesituasjonen som er de objektive kriteriene, sier statsministeren til Dagbladet.

- Arbeidsreisende fra Norden er omfattet av et unntak som innebærer at de får innreise og unntak for karanteneplikt under reisen og i arbeidstiden, selv om de kommer fra et område med forhøyet smitte, skriver regjeringen i en pressemelding fredag.

- De vil fortsatt ha karanteneplikt på fritiden. For andre arbeidsreisende vil plikten til karantene på fritiden oppheves, heter det i meldingen.

Åpner treningssentre

Regjeringen har tidligere varslet at det fra mandag av tas sikte på å åpne for arrangementer med opptil 200 personer. I dag er det bare lov med arrangementer på opptil 50 personer.

I tillegg skal treningssentre, svømmehaller og badeland etter planen åpne dørene igjen. Regjeringen holder løftet, og varsler også at seriespillet i toppfotballen blir tillatt fra 15. juni. Spillerne er unntatt fra enmetersregelen.

- Mange opplever at det er fritt fram, at vi kan oppføre oss som før - men det er dessverre ikke slik. Hvis vi åpner for raskt, kan smittesituasjonen komme ut av kontroll, og da risikerer vi å måtte stramme til igjen, sier hun.

Statsministeren understreker at folk derfor må fortsette å følge de gjeldende smitterådene og -reglene.

- Alt blir ikke som før, understreker Solberg, og sier vi risikerer mer smitte når folk begynner å reise rundt omkring i sommer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!