Ny lov i Brunei:

Tillater steining av homofile

Fra neste uke blir homofili og utroskap straffet med døden.

SULTAN: Haji Hassanal Bolkiah innføring steining av homofile i Brunei. Bildet fra en tidligere anleding i 2013. Foto: Rex Shutterstock
SULTAN: Haji Hassanal Bolkiah innføring steining av homofile i Brunei. Bildet fra en tidligere anleding i 2013. Foto: Rex ShutterstockVis mer

Fra 3. april introduserer det islamske monarkiet Brunei dødstraff ved steining eller pisking for homofili og utroskap. Straffene er en del av landets implementering av sharialover som også inkluderer amputering av hender og føtter ved tyveri.

Loven kommer etter et direktiv fra Bruneis sultan Hassanal Bolkiah. Bolkiah er en av verdens rikeste ledere, og han har sittet ved tronen siden 1967. Han har ifølge The Guardian beskrevet implementering som en «stor prestasjon».

Homoseksualitet har vært ulovlig helt siden Brunei var en britisk koloni, men vil nå straffes med døden framfor en fengselsdom.

GIFT VED FØRSTE BLIKK: Magnus er en av årets friere og vi har sett han på skjermen i mange episoder denne våren. Men for noen år siden var det en helt annen hendelse som stod i fokus i Magnus' liv. Vis mer

Fordømmes

Nyheten om implementering av sharialovene har møtt massiv kritikk. Amnesty International har oppfordret Brunei å stanse implementeringen av de «onde» straffene.

- Det internasjonale samfunnet må snarest fordømme Brunei for å begynne å praktisere disse grusomme straffene. Enkelte av lovbruddene burde ikke bli ansett som noe kriminelt i det hele tatt, inkludert sex under samtykke mellom to voksne av samme kjønn, sier talsperson Rachel Chhoa-Howard i Amnesty International.

Oppfordrer til boikott

Amnesty er ikke de eneste som har gått hardt ut mot Bruneis nye straffelov. I en kommentar fra Deadline, oppfordrer skuespiller George Clooney til boikott av sultanens hoteller.

- Hver gang vi bor på disse hotellene legger vi penger direkte i lommene til menn som velger å steine og piske egne borgere til døde for å være homofil eller utro. Skal vi virkelig hjelpe å finansiere drap på uskyldige borgere? Jeg har lært at man ikke kan få slike regimer til å skamme seg, men du kan fordømme de som gjør business med dem og velger å se en annen vei, skriver han.

Clooney avslutter med å ramse opp ni av sultanens hoteller som blant annet ligger i London, Paris og Los Angeles.

Ulovlig å feire jul

Burnei varslet i 2013 at de planla å introdusere sharialover. I 2015 kunngjorde Bolkhia at alle muslimer som prøver å feire jul kunne straffes med fem år fengsel. Det er lov for ikke-muslimer å feire høytiden, men da må myndighetene varsles og feiringen må foregå innenfor de lokale kristne samfunnene.

- Disse tiltakene er ment for å kontrollere overdreven og åpen julefeiring, noe som kan skade troen på det muslimske samfunn, skrev religionsdepartementet i en uttalelse. Dette meldte Dagbladet i 2015.