Tillatt å lenke til piratkopier

DVD Copy Control Association (DCCA) ville nedlegge forbud mot å lenke til det omstridte programmet DeCCS, som gjør det mulig å kopiere DVD-filmer. Men en ny amerikansk rettsavgjørelse slår fast at det er lov å lenke til sider på nettet som inneholder både DeCCS og piratkopier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmannen Jon Johansen var med å lage DeCCS, programmet som tillater uautorisert avspilling av DVD-plater.

Høyesterettsdommer William Elfving var klar i sin kjennelse.

- Retten nekter å utstede et forbud mot å lenke til andre websider som inneholder det beskyttede materiale. Lenker til andre nettsteder er alminnelige på Internett og uunnværlig for en bekvem adgang til den store verden av informasjon. En nettsted-eier kan ikke bli holdt ansvarlig for alt inneholdet på de nettsteder han lenker til, skrev Elfving ifølge Jyllandsposten.

Men Elfving bestemte samtidig at programmet DeCCS midlertidig skal fjernes fra amerikanske nettsteder. Den kjennelsen gjelder bare mens saken mot DVD-Jon og hans kompanjonger er i rettssystemet.

Elfvings kjennelse om retten til å ha lenker til andre nettsteder betyr at det i utgangspunktet er greit for amerikanere å lenke til blant annet musikkformatet MP3.

I Sverige og Frankrike har retten tidligere slått fast at det er lov å lenke til piratkopier.