Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tillatt: LSD, heroin, PCP, kokain, sopp og kaktus

Mexico får en av verdens mest liberale narkolover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nå er det klart at Mexicos president Vicente Fox kommer til å godkjenne en svært oppsiktsvekkende lov vedtatt av kongressen i landet i forrige uke, skriver nettutgaven til Los Angeles Times i dag. Dermed blir den en realitet om kort tid.

Tja til narkotika

I loven står en liste over narkotiske stoffer som vel omfatter det meste av dop den jevne nordmann har hørt eller lest om, og vel så det: Kokain, heroin, LSD, marihuana, PCP, opium, metadon, meskalin, amfetamin, metamfetamin, peyote-kaktus og sopp med psilocybin.

Lista er imidlertid ikke over stoffer som regjeringen nå vil slå ned på, men navngir tvert imot narkotika som vil bli tillatt «til eget bruk» i Mexico. Og hva som regnes som akseptabel mengde i den forbindelse er også egnet til å få hvem som helst til å ramle av stolen.

Ifølge LA Times sin noe folkelige omregning kan alle over 18 år etter innføringen av loven være i besittelse av en teskje heroin, et halvt gram kokain, «et par» ecstasy-tabletter, flere LSD-doser, «noen få» marihuana-jointer og ikke mindre enn én kilo med hallusinogen kaktus.

Ifølge lovgiverne vil avkriminialiseringen gjøre det enklere for myndighetene å konsentrere seg om kampen mot bakmenn og storstilt narkosmugling.

For loven inneholder også noen innstramminger. Lokalt politi kan nå foreta arrestasjoner for å kontrollere om folk er i besittelse av større kvanta enn det som er tillatt, en mulighet de ikke hadde tidligere, samtidig som straffene for å selge narkotika i nærheten av skoler og besittelse for offentlig ansatte blir skjerpet.

Dårlig mottatt i USA

KRIG: Kampen mot narkokartellene i Mexico, som er tett knyttet til Colombia, har enorme dimensjoner og er svært voldelig. Nå håper lovgiverne at legalisering på noen områder og innstramming på andre skal gjøre politiet bedre rustet. Foto: SCANPIX/AP
KRIG: Kampen mot narkokartellene i Mexico, som er tett knyttet til Colombia, har enorme dimensjoner og er svært voldelig. Nå håper lovgiverne at legalisering på noen områder og innstramming på andre skal gjøre politiet bedre rustet. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Men nå råder forvirringen blant meksianske politikere om hvem som egentlig utvidet loven til å tillate nevnte liste og mengde for alle myndige personer. Opprinnelig ble den aktuelle delen av lovforslaget utformet for å avkriminalisere at narkomane er i besittelse av små doser.

Nå er det altså fritt fram for så vel meksikanske 18-åringer som amerikanske backpackere. Det faller i dårlig jord lenger nord.

- Ethvert land som begir seg ut på en politikk som oppmuntrer til narkotikabruk vil oppnå mer bruk og mer narkotika-avhengighet, uttaler talsmann Tom Riley ved Kontoret for narkotikakontroll-politikk i Det hvite hus ifølge LA Times.

Narkokrig

I USA vekker det oppsikt at president Fox foretar en liberalisering i forhold til narkotika som blir produsert av de samme narkokartellene han har lovet å bekjemtpe da han ble valgt. Mexico er velkjent som transittland for dop til amerikanske konsumenter.

Samtidig raser nå rene kriger mellom rivaliserende narkokarteller i Mexico, skriver New York Times. Voldelighetene har krevd hundrevis av liv, blant dem flere titalls politifolk, i hovedsak ved grensebyen Nuevo Laredo like ved Texas, og langs stillehavskysten mellom Acapulco og Zihuatanejo.

<B>IKKE PÅ SAMME LINJE:</B> George W. Bush og president Vicente Fox står langt fra hverandre i narkotikapolitikken, selv om Fox har bedyret at han skal bekjempe narkokartellene i Mexico.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling