Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anstrengt forhold mellom Tyrkia og USA

Tillerson sier USA og Tyrkia-forhold er nær et krisepunkt

Tyrkia og USA vil etablere arbeidsgrupper for å løse det svært dårlige forholdet mellom de to landene.

KRITISK MØTE: Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu (t.h) og USAs utenriksminister Rex Tillerson poserer for pressen like før dagens møte i Ankara. Partene er enige om at landenes forhold er i krise, men vil gjøre sitt for å bedre dette. Foto: Cem Ozdel / Afp / Scanpix
KRITISK MØTE: Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu (t.h) og USAs utenriksminister Rex Tillerson poserer for pressen like før dagens møte i Ankara. Partene er enige om at landenes forhold er i krise, men vil gjøre sitt for å bedre dette. Foto: Cem Ozdel / Afp / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksministerne for Tyrkia og USA møttes i dag i Ankara. Forholdet mellom landene har vært under press den siste tiden, spesielt etter Tyrkias operasjon mot den USA-støttede YPG-militsen i Syria.

Tyrkias Mevlut Cavusoglu sier forholdet nå har nådd «en kritisk fase» og at landene må etablere «mekanismer» for å løse disputtene de står overfor.

- Krisepunkt

- Vi har blitt enige om en forståelse om å normalisere vårt forhold. Selvfølgelig er det tiltak som må gjennomføres da. Begge sider har klare forventninger, sier Cavusoglu.

Tillerson ga sin tyrkiske motpart medhold i at forholdet har vært bedre.

- Vi befinner oss ved nærmest et krisepunkt i forholdet, sier han.

Håpefull Søreide

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide håper ny dialog mellom Tyrkia og USA kan gi en mer konstruktiv atmosfære i tiden som kommer.

- Det kan spille positivt inn på forholdet i NATO. Vi har tidligere sett at Tyrkia og andre land noen ganger har importert bilaterale konflikter inn i NATO og på den måten gjort klimaet i NATO vanskeligere. Så at det nå er samtaler, er bra langs mange akser, sier Søreide til NTB.

- Ingenting vil være bedre hvis det også kan bidra til å redusere kamphandlinger, sier Søreide.

Fornøyd NATO-sjef

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg setter pris på dialogen mellom de to NATO-landene. Han viser både til et møte mellom USA og Tyrkias forsvarsministre i Brussel torsdag og samtalene mellom utenriksministrene i Ankara i dag.

- Jeg ønsker velkommen kontakten som har vært på høyt nivå mellom USA og Tyrkia, sier Stoltenberg til NTB.

NATO-sjefen er samtidig nøye med å anerkjenne den rollen Tyrkia har spilt i kampen mot Den islamske staten (IS), også kjent som ISIS.

- Tyrkia har vært en nøkkelaktør, ikke minst på grunn av det faktum at de grenser til Irak og Syria, og de har infrastruktur – flyplasser og baser – som har vært svært viktige i kampen mot ISIS, sier Stoltenberg.

Skal ikke handle alene

Tillerson sier han har bedt Tyrkia «vise tilbakeholdenhet» under sin operasjon i landet, men legger til at landene har samme målsetting.

- Våre mål i Syria er nøyaktig det samme, sier han, og understreker at disse målene er å nedkjempe IS, stabilisere landet, sørge for at flyktninger kan komme tilbake og skape en forent og demokratisk nasjon.

Videre sier han at USA og Tyrkia skal samarbeide mer i Syria.

- Vi skal ikke lenger handle alene. Vi skal arbeide i fellesskap fra dette punktet og framover, sier Tillerson.

Kollisjonskurs

Tillerson har vært i Tyrkia siden torsdag, for å ha det som mange spådde ville bli relativt ubehagelige samtaler mellom de to NATO-allierte.

Den amerikanske utenriksministeren dro dit med en klar forventning fra Washington om at han skulle gi uttrykk for USAs bekymringer rundt militæroperasjonen i Afrin, mens Tyrkias Erdogan ga klar beskjed om Tyrkias syn på Syria og kurderne.

Tyrkias operasjoner mot YPG i Afrin-enklaven i Syria har ført Tyrkia og USA på kollisjonskurs ettersom YPG er USAs nærmeste allierte i kampen mot IS i Syria. For Tyrkia er YPG en terrorgruppe som er tilknyttet PKK-geriljaen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!