Foto: AP Photo / Ahn Young-joon / NTB scanpix
Foto: AP Photo / Ahn Young-joon / NTB scanpixVis mer

Nord-Korea-konflikten

Tillerson: USA er i kontakt med Nord-Korea og undersøker om det er vilje til samtaler

USA har åpne kommunikasjonskanaler med Nord-Korea og forsøker å finne ut om regimet vil forhandle om å oppgi atomvåpenprogrammet, sier USAs utenriksminister Rex Tillerson, ifølge NTB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi undersøker, så følg med, sa utenriksminister Rex Tillerson under et besøk i Beijing lørdag, melder NTB.

- Vi spør. Vi har kommunikasjonskanaler med Pyongyang. Vi er ikke i en mørk situasjon, en blackout, vi har et par, tre kanaler til Pyongyang, sa Tillerson etter samtalene med kinesiske ledere.

VARSLER ØDELEGGELSE: USAs president Donald Trump er lite fornøyd med Kim Jong-un sine uttalelser, og sier at han vurderer å ta i bruk alternativ nummer to, som vil være ødeleggende for Nord-Korea. Video: CNN Vis mer

Uttalelsen kommer få dager etter at den japanske avisa Asahi Shimbun meldte at USA og Nord-Korea forsøker å få til samtaler i Norge i oktober for å mildne de steile frontene.

UD ønsket torsdag ikke å kommentere opplysningene til den japanske avisa.

Om opplysningene stemmer, vil møtet mellom de to landene være det andre holdt i Norge i løpet av året. Det første ble gjennomført i mai.

Ifølge kildene til Asahi Shimbun, skal Nord-Korea nå vurdere å sende Choi Sun-hee til Norge. Choi leder landets Nord-Amerika-kontor og er ansvarlig for Nord-Koreas daglige kommunikasjon med USA.

Vanskelig ultimatum

Amerikanerne skal på sin side ha uttrykt et ønske om at enten Han Song Ryol, Nord-Koreas viseutenriksminister, eller Kim Kye Gwan, landets førsteviseutenriksminister, stiller opp.

Målet til USA skal være å få fryst Nord-Koreas atomvåpenprogram, noe Nord-Korea tidligere har nektet å gjøre.

- Så lenge USA fortsetter sin fiendtlige politikk, kommer vi aldri til å være villige til å forhandle om programmet. Vi kommer heller ikke til å vike fra vår vei til å bli en atommakt, sa Kim In Ryong, Nord-Koreas viseambassadør i FN, i august, ifølge Reuters.

Tyr til trusler

Siden den gang har landet fyrt opp ytterligere én mellomdistanserakett, samtidig som nordkoreanerne også hevder å ha prøvesprengt en hydrogenbombe.

Dette har falt i dårlig jord hos amerikanerne.

- Vi er fullt og helt forberedt på det vi kaller den militære måten. Det er ikke det foretrukne valget, men vi kommer til å velge det alternativet om vi må, sa president Donald J. Trump tidligere denne uka.

Ordkrigen mellom president Trump og Kim Jong-Un har fått stor oppmerksomhet i det siste. Fornærmelser som «mentalt forstyrret senil gamling», «rakettmannen» og «gærningen» har flydd mellom Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og president Trump.

Krigserklæring

Forrige uke truet Trump Nord-Korea med total utslettelse dersom USA blir presset til å forsvare seg selv eller sine allierte. Det skjedde i en tale som ble holdt foran 129 statsledere i FNs generalforsamling.

Mandag uttalte Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-Ho at en av Donald Trumps twitter-meldinger er en erklæring om krig. I meldingen skriver Trump at Nord-Korea «ikke vil eksistere stort lenger».

- Trump hevdet at vår ledelse ikke kommer til å finnes særlig lenge. Han erklærte krig mot vårt land, sa Ri Yong-ho mandag.

Kort etter avviste Det hvite hus påstanden om krigserklæring og kalte den absurd, og gjorde det også klart at USA ikke er ute etter regimeendring i Nord-Korea.

DEBUT: Den amerikanske presidenten Donald Trump gav Nord-Koreas leder Kim Jong-un hard kritikk da han talte for FNs forsamling i New York. Video: Reuters. Vis mer