UTENRIKSMINISTER: Amerikanske verdier var blant temaene da USAs utenriksminister Rex Tillerson ble intervjuet på tv-kanalen Fox News søndag. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix
UTENRIKSMINISTER: Amerikanske verdier var blant temaene da USAs utenriksminister Rex Tillerson ble intervjuet på tv-kanalen Fox News søndag. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpixVis mer

Tillerson ville ikke kommentere presidentens utsagn om protestene og volden i Charlottesville

USAs utenriksminister Rex Tillerson ville ikke kommentere presidentens utsagn i etterkant av hendelsene i Charlottesville, da han gjestet Fox News.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tillerson ville kun svare på vegne av eget departement da han søndag ble intervjuet på Fox News. Der fikk han blant annet spørsmål om det har blitt vanskeligere å fremme amerikanske verdier i utlandet etter president Donald Trumps uttalelser om Charlottesville.

- Ingen tviler på verdiene
- Vi representerer det amerikanske folket, deres engasjement for frihet og likebehandling av mennesker over hele verden, og det budskapet har aldri endret seg, svarte Tillerson.

Utenriksministeren ble presset om saken, og ble blant annet spurt om Trump hadde undergravet det budskapet.

- Jeg tror ikke at noen tviler på verdiene til det amerikanske folk, eller forpliktelsene til den amerikanske regjeringen eller de byråene som fremmer og forsvarer de verdiene, sa Tillerson.

- Og presidentens verdier, spurte Fox-journalisten Chris Wallace.

- Presidenten snakker for seg selv, lød svaret fra utenriksministeren, og fulgte opp at han hadde kommet med sine egne kommentarer om amerikanske verdier i en tale forrige uke.

Misliker Trumps håndtering
Trump har fått kritikk for håndteringen av hendelsene i Charlottesville i Virginia tidligere i august, der en kvinne ble drept og mange skadd da antirasistiske motdemonstranter ble kjørt ned av en bilist.

TRUMP: Tirsdag kveld, under en pressekonferanse i Trump Tower, sjokkerte president Trump en hel verden da han uttalte at begge sider har skyld i de voldelige opptøyene som oppstod da høyreekstreme demonstrerte i Charlottesville i helgen. Slik introduserte CNNs TV-anker Anderson Cooper hendelsen. Video: CNN Vis mer

USAs president la først skylden for volden på hat og fanatisme «fra mange sider», en uttalelse både republikanere og demokrater har kritisert.

Et flertall av amerikanere misliker Trumps håndtering av protestene og voldsomhetene i Charlottesville, viser en meningsmåling.

Seks av ti er misfornøyd med presidentens handlemåte, mens tre av ti støtter den.