Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tillit styrket kronekursen

Tilliten til norsk økonomi førte til at kronekursen styrket seg i dag tilbake til utgangsleiet for første gang siden begynnelsen av august i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I formiddag nådde den 8,39 kroner mot euro. Det er nivået mellom 8,23 og 8,39 som krona ifølge valutaforskriften skal ligge på.

- Tilliten til norsk økonomi er på vei tilbake. Dessuten har oljeprisen gått betydelig opp, og markedet venter ikke at prisen skal falle med det første, sier sjeføkonom Nils Terje Furunes i Sparebanken NOR.

Norge ligger for øyeblikket på tredjeplass etter Sveits og Luxembourg på en internasjonal kredittrating - foran USA og viktige europeiske land. - Det er også et tegn på at tilliten til økonomien er kommet tilbake, sier han.

Inflasjonsrapporten fra Norges Bank som kom i går, var også betryggende lesning som styrket utsiktene til rentenedgang.

Ifølge Furunes var euroen svekket i dag på grunn av Kosovo-situasjonen. Utviklingen i det tidligere Jugoslavia har ikke rammet norsk krone på samme måte.

At Wilh. Wilhelmsen og Wallenius Lines i Sverige gikk sammen i går om å danne verdens største selskap for bilfrakt og transport av annen type rullende last, ga også utslag. Det førte til betydelig kjøp av norske kroner fra svensker.

At Sveriges Riksbank forleden satte ned rentene, har også gjort det mer attraktivt å kjøpe norske kroner.

Sjeføkonom Furunes trodde ikke på rentekutt i dag. - Men det er tydelig at markedet tror på snarlig rentekutt fra Norges Bank, sa han.

(NTB-Kari Westengen)