Tilliten stuper:
- Alvorlig

Folkets tillit til Stortinget stuper i en ny undersøkelse. - Alvorlig, men ikke overraskende, sier stortingspresidenten.

STUPER: Tilliten til Stortinget stuper blant velgerne. Den nye stortingspresidenten lover opprydning for å gjennvinne tilliten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STUPER: Tilliten til Stortinget stuper blant velgerne. Den nye stortingspresidenten lover opprydning for å gjennvinne tilliten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

En fersk undersøkelse viser at tilliten til den norske nasjonalforsamlingen deiser ned til 69 prosent, fra 78 i sommer.

Den ferske målingen er gjennomført i slutten av desember av Norstat, på oppdrag av avisa Vårt Land.

- Alvorlig

Stortingspresident Masud Gharahkhani uttrykker bekymring for tallene.

- Tillit er helt avgjørende for et velfungerende demokrati. Det er alvorlig, men dessverre ikke overraskende at tilliten til Stortinget som institusjon har falt ifølge denne undersøkelsen, sier Gharahkhani til Dagbladet.

Han overtok for Eva Kristin Hansen da hun måtte gå av etter skandalen rundt hennes pendlerleilighet. Gharahkhani lovet da at opprydning i ordningen, og gjenreisning av tilliten til Stortinget ble hans viktigste jobb.

ALVORLIG: Masud Gharahkhani (Ap) ble i november valgt som ny stortingspresident. Han reagerer på tallene som viser svekket tillit til Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB
ALVORLIG: Masud Gharahkhani (Ap) ble i november valgt som ny stortingspresident. Han reagerer på tallene som viser svekket tillit til Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Så seint som i august viste Respons Analyses årlige tillitsbarometer at Stortinget var en av institusjonene i Norge som nøt høyest tillit. Hele 78 prosent av nordmenn sa da at de hadde høy tillit til nasjonalforsamlingen. Bare ideelle organisasjoner gjorde det bedre.

Siden den gang er det avslørt en rekke brudd på Stortingets regler for pendlerboliger. Det endte blant annet med at Kjell Ingolf Ropstad måtte gå av som KrF-leder, og Eva Kristin Hansen måtte gi seg som stortingspresident.

Rydder opp

- Stortinget kan mye bedre enn dette. Vi må gjenreise tilliten til Stortinget hos det norske folket vi skal tjene, sier Gharahkhani.

I høst har Dagbladet avslørt hvordan stortingsrepresentanter har gitt seg selv doble feriepenger, får dekket strømmen i pendlerboligene, og satt søkelyset på flere andre lukrative goder.

Etter Dagbladets avsløringer har Stortingets presidentskap varslet full gjennomgang av alle ordninger. Stortingspresidenten sier opprydningsjobben er i full gang.

- Vi går gjennom alle ordninger stortingsrepresentanter har for å sikre at de er rettferdige, har legitimitet hos folket og ikke er til å misforstå. Vi skal ha åpenhet om alt og gode kontrollmekanismer. Dette er viktig for å gjenreise tilliten. Det skal ikke være blind tillit – tillit er noe vi må gjøre oss fortjent til hver eneste dag, sier Gharahkhani.

- Utrolig vanskelig

Men jobben kan bli tøffere enn Gharahkhani forventer, sier en av Norges fremste omdømmeforskere, Peggy Simcic Brønn.

- Tillit er utrolig vanskelig å gjenopprette når den først er brutt, sier Brønn til Vårt Land.

- Du kan ikke kommunisere deg tilbake til et godt rykte. Arbeidet må da bli omfattende, fortsetter omdømmeforskeren.

Stortingspresident Masud Gharahkhani sier det er gode grunner til å ha tillit til de folkevalgte og staten. Han tror på at de kan vinne tilbake tilliten fra folket.

- Jeg vet at det norske folk har store forventninger til oss, og det skal de ha. La meg også legge til at vi er heldige som bor i velferdsstaten Norge. Det at vi under pandemien har muligheten til å kunne stille opp for arbeidsfolk og bedrifter i den vanskelige tiden, krever et velfungerende demokrati. Det har vi, og det må vi gjøre alt vi kan for å bevare.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer