Tilliten stuper

Folkets tillit til helsemyndighetenes håndtering av pandemien stuper. Nå svarer bare 2 av 3 at de i stor grad har tillit til håndteringen.

TILLIT: Folkets tillit til helsemyndighetenes håndtering av pandemien stuper. Her ved helsedirektør Bjørn Guldvog. Foto: Annika Byrde / NTB
TILLIT: Folkets tillit til helsemyndighetenes håndtering av pandemien stuper. Her ved helsedirektør Bjørn Guldvog. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Bare 65 prosent av befolkningen svarer at de i stor grad har tillit til helsemyndighetenes håndtering av coronaviruset. Det går fram av Helsedirektoratets befolkningsundersøkelse, som ble gjennomført i forrige uke.

Så lenge Helsedirektoratet har gjennomført sine ukentlige undersøkelser, har tallet aldri vært så lavt før. Til sammenlikning svarte 83 prosent av befolkningen at de i stor grad hadde tillit til helsemyndighetenes håndtering i uke 38, da landet ble gjenåpnet.

- Jeg tror at folk mister noe av tilliten til myndighetene når de ser at vi får en stor smitteutbredelse og flere innleggelser i sykehus. Nå er det slik at vi er i en annen situasjon enn tidligere i pandemien. Selv om vi nå er mer usikre, så har vi gode vaksiner som hjelper oss i stor grad i tida framover også, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet.

STRAMMER INN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på Dagbladets spørsmål om corona og omikronvarianten. Vis mer

Nyttig informasjon

Tilliten er verst blant personer i aldersgruppa 25 til 34 år. Der svarer bare 53 prosent at de i stor grad har tillit til håndteringen. Tilliten er derimot størst blant personer som er 65 år og eldre, hvor 81 prosent svarer at de i stor grad har tillit til håndteringen.

I tillegg svarte 83 prosent av befolkningen at de i stor grad syntes at informasjonen fra helsemyndighetene om pandemien var nyttig da Norge gjenåpnet landet. Nå har tallet sunket til 72 prosent.

Guldvog mener at det er viktig at folk forstår at det må handles raskt.

- Det er viktig at folk forstår at denne situasjonen tilsier at vi må handle raskt, samtidig som man forstår at vaksinene sannsynligvis har veldig god effekt mot alvorlig sykdom. Det er svært viktig at folk tar imot tilbudet om en tredje dose, og at uvaksinerte vaksinerer seg. Dette for å sikre at konsekvensene av smittespredningen blir minst mulig.

NYE TILTAK: Tirsdag kveld 7. desember kom regjeringen med innstramminger bare noen uker før jul. Det er for å unngå spredning av Omikron-varianten. Video: Christian Fjermeros / Dagbladet Vis mer

Nye tiltak

Onsdag viste Folkehelseinstituttets ukerapport at både smitte-, innleggelses- og dødstallene er svært høye sammenliknet med tidligere i epidemien i Norge.

Samtidig har Norge fått spredning av omikronvarianten, som sannsynligvis er mer smittsom enn deltavarianten.

For å hindre overbelastning av helsevesenet og nye nedstenginger, besluttet regjeringen å innføre nye smitteverntiltak tirsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer