VIL GRANSKE: Under et lukket møte på FN-konferansen på Bali i dag, innrømmet leder av FNs-klimapanel Rajendra Pachauri at panelet har gjort feil. Her med Erik Solheim. Foto; Sveinung U. Ystad
VIL GRANSKE: Under et lukket møte på FN-konferansen på Bali i dag, innrømmet leder av FNs-klimapanel Rajendra Pachauri at panelet har gjort feil. Her med Erik Solheim. Foto; Sveinung U. YstadVis mer

- Tilliten til klimapanelet må gjenvinnes

Klimarapporten fremskyndet issmelting i Himalaya med 300 år. Nå skal alle feilene granskes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BALI (Dagbladet): Tidligere denne måneden ble det kjent at FNs kjente klimarapport fra 2007 inneholdt flere faktafeil.
FNs klimapanel, IPCC, valgte etter avsløringene å trekke deler av rapporten. 
 
Under dagens FN-konferanse innrømmet leder av FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, at IPCC har gjort feil.
  
Ønsker granskning

I klima-rapporten het det blant annet at isbreene på Himalaya kom til å smelte inn 2035. Breforskere har nå tilbakevist påstandene. FNs tabbe skal ha fremskjøvet den mulige issmeltingen med 300 år. — Det riktige anslaget for et isfritt Himalaya skulle ha vært 2350.

Hendelsen har fått mange klimakritikere til å betvile hvorvidt klimaendringene er reelle eller ikke.

Under dagens møte holder Klimapanelet fast ved at hovedpunktene om klimaendringene fortsatt er reelle, til tross for regnetabben.

Pachauri varslet i dag at han ønsker en uavhengig gjennomgang av IPCC sitt arbeid, sier kilder til Dagbladet.
 

Den uavhengige granskningen skal være ferdig innen august i år.

Blant medlemslandene får Pachauri full støtte: Flere skal under dagens møte ha uttrykt at det er menneskelig å feile - selv for FNs klimapanel.

Mange la også vekt på hvor viktig det er at tilliten til klimapanelet gjenopprettes hurtig.

- Det er en sterk tillit til Klimapanelets arbeid, som har vært en stor suksess som må fortsette, sier miljøvernminister Erik Solheim etter møtet til Dagbladet.

- Det er ikke et ønske om å bagatellisere feil, men denne feilen endrer ikke utgangspunket for klimaforskningen deres. Klimapanelet må være det beste, derfor er det viktig at uavhengige vitenskapsfolk gjennomgår IPCC for at tillitten igjen forsterkes.

Les om klima-"jukset" her.

Trivielle kilder
Rachauri ble også personlig kritisert for å ikke ha stanset rapporten tidligere. Ifølge The Times skal den tidligere Nobelprisvinner og leder av FNs klimapanel vist om den grove feilen allerede før den store klimakonferansen i København i desember.

I rapporten fra 2007 fastslår panelet at observerte reduksjoner i fjellisen i Andes, Alpene og Afrika er forårsaket av klimaendringer.

Tidligere denne måneden avslørte  Sunday Telegraph at ikke alle kildene til denne konklusjonen like gode: Den ene kilden skal ha vært en magasinartikkel i et klatreblad, og den andre en avhandling skrevet av en masterstudent i geografi.